Dan Drăghici (antreprenor): Dacă vom genera o panică adâncă în societate, nu vom face decât să ucidem economia „cu mâinile noastre“

Ce facem în cazul în care epidemia de coronavirus ia proporții similare cu cea din Italia? Ce efecte va avea asupra vieților noastre, publice sau private, dar și asupra economiei? Cum facem să trecem cu bine peste această criză și ce ne aşteaptă?

Acestea sunt cele mai frecvente întrebări ale prezentului, care vin de la prieteni, angajați, colegi. Toţi am vrea să ştim concret ce putem face mai departe. Nu sunt nici profet și nici nu deţin mai multe informații decât cele la care avem acces cu toții. Cu toate acestea, voi lansa câteva idei în speranța că voi reuși să răspund neliniștilor tuturor, pe de o parte, şi le mulţumesc în acelaşi timp pentru încrederea cu care m-au învestit.

Cea mai mare îngrijorare este legată de ce se va întâmpla dacă stăm acasă și nu vom putea lucra, astfel încât ni se vor diminua veniturile considerabil și, prin urmare, cum vom reuşi să mai plătim ratele. În Italia s-a suspendat plata ratelor imobiliare pe perioada crizei, iar creditele se vor prelungi cu un număr egal de luni cu cele în care nu se vor plăti. Cred că Guvernul, în pachetul de măsuri economice ce vine în sprijinul populației și al firmelor pe care deja îl pregătește, ar trebui să gândească și pentru România o măsură similară.

Ieri am făcut o ședință cu angajații noștri și i-am sfătuit să nu intre în panică, dar să se aștepte la întârzieri de plăți sau la situația în care vor fi nevoiţi să își ia concedii mai mult sau mai puțin forțate – atenție! – doar dacă această criză se va prelungi mai mult de două luni.

Le-am cerut colegilor care au copii să discute între ei și asigure continuitatea activității noastre punându-se de acord cine poate veni la job și cine stă acasă.

Oamenii trebuie să facă economii în general, nu doar în timpul unei crize, și să înțeleagă că mall-urile trebuie evitate din start, pentru a se proteja, dar mai ales pentru a chibzui banii pe care îi au. Nici după criză lucrurile nu vor arăta bine de la început, prin urmare lecția crizei precedente trebuie urmată: mare grijă la cheltuieli!

Sunt cu totul împotriva sentimentului de panică propagat pe rețelele sociale și în media într-un mod absolut iresponsabil. Dacă vom genera o panică atât de adâncă în societate, nu vom face decât să ucidem economia „cu mâinile noastre“, cu mult înainte să fie decimată de coronavirus și de măsurile de carantină. Să avem grijă aşadar de unde ne luăm informația și să urmărim mai puțin talk show-urile cu politicieni care vor să profite electoral de pe urma fricii oamenilor, îndrugând verzi și uscate. Mai bine ne uităm cu copiii la seriale educative.

În loc să cumpărăm haotic faină și conserve, ar trebui să dăm atenție suplimentară igienei personale! Nu de puţine ori situația din sistemul nostru sanitar și cel educațional s-a arătat dramatică, tocmai de aceea trebuie ca noi să avem grijă de igiena noastră. În România anului 2020 în spitale, universități, școli şi în majoritatea instituţiilor publice nu găsești hârtie igienică și săpun! Asta spune multe despre noi, despre educația noastră și mai ales despre sistemul de sănătate!

Și, nu în ultimul rând, să nu hulim românii care se întorc în țară în această perioadă. Nimeni nu a plecat de bine de aici și nici nu vine de drag acum. Nu cred că cei care își au părinții plecați și sunt cei mai expuși la acest virus nu i-ar primi înapoi acasă! Lupta cu răspândirea coronavirusului ține de partea medicală, dar isteria socială, dezbinarea și haosul pot afecta economic și nu numai!

Suntem o națiune liberă de prea puțin timp, iar asta reiese foarte clar din ceea ce se întâmplă în aceste zile. Să încercăm cu toţii să ne maturizăm încet-încet, pentru că totalitarismul nu este o soluție. Nu a fost în nici o epocă istorică și în nici o perioadă grea, iar crizele de acest gen sunt germenii din care se formează astfel de societăți!

SURSA: Dan Drăghici, CEO grupul de firme Drăghici Dental, facebook

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)