Varujan Vosganian (ALDE): România ar trebui să realoce cel puțin 25 la sută din fondurile europene pentru evitarea recesiunii economice

Vicepreședintele ALDE, deputatul Varujan Vosganian, susține că România ar trebui să realoce cel puțin 25 la sută din fondurile europene pentru înlăturarea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus.

Varujan Vosganian le cere președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban să propună Consiliului European și Comisiei Europene elaborarea unui program de realocare a fondurilor europene, pentru Uniunea Europeană și pentru România, în scopul evitării recesiunii economice.

Deputatul ALDE amintește că pentru exercițiul financiar 2014 – 2020 România a primit din partea Comisiei Europene suma de 31 miliarde de euro și că țara noastră a cheltuit doar 38 la sută din fondurile alocate, adică 11,6 miliarde de euro.

Potrivit lui Vosganian, în exercițiul financiar 2007 – 2013, România a pierdut peste cinci miliarde de euro pe care n-a fost capabilă să le absoarbă, iar alte sume au mers către programe care nu și-au dovedit în timp utilitatea, cum au fost cele două mld euro către POSDRU (Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resursei Umane).

“Toate indiciile arată că situația se va repeta și în actualul exercițiu financiar. Putem să pierdem cel puțin 6-7 miliarde de euro!!! Așadar, o realocare de cel puțin 25% din fondurile europene nu ar afecta programele în derulare, dar ar crea posibilitatea utilizării unor sume uriașe, care altfel s-ar pierde“, scrie pe facebook vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian.

El afirmă că banii obținuți prin realocare pot fi utilizați pentru susținerea domeniilor și firmelor grav afectate de epidemia de coronavirus.

“Cei 6-7 miliarde de euro ar susține companiile să-și păstreze efectivele de salariați, chiar în condițiile șomajului tehnic, ar oferi linii de credit pentru producție, ar contribui la eliminarea blocajelor financiare, ar oferi surse pentru capitalizarea fondurilor de garantare și co-garantare care înlesnesc accesul la credite și ar crea surse pentru programele de susținere a firmelor din domenii importante în condiții de epidemie și de izolare (producția de produse farmaceutice, prelucrarea materiilor prime alimentare etc.). În plus ar permite luarea unor măsuri de sprijin pentru industrii grav afectate, cum ar fi generalizarea și către firmele private avoucherelor de turism., prin deductibilitatea fiscală a acestora“, adaugă vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)