Dumitru Oprea: “Ieşirea din era lui «merge şi-aşa»!”

“Oamenii au demonstrat, de-a lungul istoriei, că atunci când vremurile sunt dificile, solidaritatea devine puternică, iar capacitatea de adaptare la noile realităţi creşte exponenţial. Suntem acum în faţa unei situaţii excepţionale. Pentru unii români, cei mai tineri, este prima dată, dar mulţi dintre noi suntem deja căliţi de mersul istoriei, care nu ţine, iată, întotdeauna cu oamenii. E trist ce ni se întâmplă şi sperăm să revenim cât mai repede la normal. Dar normalul va fi diferit faţă de cel de dinaintea pandemiei.

Pandemia de coronavirus a arătat societăţii româneşti câtă nevoie avem unii de alţii, ne-a confirmat cât de necesară este munca noastră şi cât de important este să ne facem fiecare treaba corect.

Acum s-a văzut şi mai bine ce probleme generează improvizaţiile şi scurtăturile. Am acordat prea puţină atenţie sănătăţii şi educaţiei şi, iată, au ieşit la iveală, cu toate efectele, lipsurile din aceste structuri fundamentale pentru o societate modernă.

Am acordat prea puţină atenţie unui construct economic sustenabil, în care producătorii locali să joace un rol de bază. Am apreciat prea puţin capitalul uman. Acum, se poate constata că munca fiecăruia dintre noi, bine făcută, este esenţială pentru bunăstarea comunităţii din care facem parte.

După pandemie va trebui să ne adaptăm nu doar noilor realităţi sociale, ci şi celor din piaţa muncii. Unii vor lucra de acasă şi după 15 mai, alţii îşi vor schimba locul de muncă sau profesia. Remodelări şi reformări vor avea loc nu doar în mediul privat, ci şi în cel de stat.

Digitalizarea administraţiei publice centrale şi locale este inevitabilă şi trebuie realizată cu responsabilitate şi eficienţă. Nu mai e loc de experimente care să eşueze. Colaborarea în mediul virtual dintre stat şi contribuabili trebuie să devină normă. De cealaltă parte, oamenii de afaceri, dar şi angajaţii trebuie să-şi readapteze stilul de lucru. Este momentul să părăsim epoca lui “merge şi aşa”.

Acest mare necaz se poate transforma şi într-o oportunitate pentru restartarea, pe principii corecte, a societăţii româneşti.”

SURSA: Dumitru Oprea, deputat PNL, declarație politică

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)