Cristi Berea, senator USR PLUS: datorită apartenenței la NATO și parteneriatelor strategice cu principalii aliați occidentali, România beneficiază de cele mai mari și mai puternice garanții de securitate din istorie

Aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, la 29 martie 2004, a reprezentat încheierea cu succes a unuia din proiectele de țară post-decembriste prin care românii au dovedit că împărtășesc valorile occidentale, marcând o bornă importantă în ruperea definitivă și fără regrete de trecutul comunist și de sistemele externe specifice.
Astăzi, datorită apartenenței la NATO și parteneriatelor strategice cu principalii aliați occidentali, România beneficiază de cele mai mari și mai puternice garanții de securitate din istorie.
Alianța USR PLUS transmite un mesaj ferm cu privire la continuarea și aprofundarea integrării României în NATO, UE și în familia occidentală.
Dincolo de beneficiile enorme aduse, apartenența României la NATO constituie o garanție, alături de apartenența la Uniunea Europeană, a ancorării României în cadrul stistemului democratic occidental, a respectării drepturilor omului, a legilor și a statului de drept.
Aderarea la NATO ne-a plasat într-un sistem de securitate și apărare colectivă puternic, cu garanții și oportunități evident atât din punct de vedere militar cât și, mai ales, politic.
În tot acest timp, România a demonstrat că este un partener de încredere, care participă direct la toate operațiunile de menținere a păcii în care este implicată Alianța. În cei 17 ani care au trecut din momentul în care la sediul NATO din Brussels a fost înălțat drapelul de stat al României, 30 de militari români și-au dat viața pe teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, iar 180 au fost răniți.
În prezent, România este angrenată plenar în procesul de consolidare a Alianței și adaptare a capacității ei de face față noilor provocări de securitate, cu precădere în zona sud-est europeană. Aflată în imediata apropiere a unor conflicte ”înghețate”, România este interesată atât de consolidarea sistemului colectiv de garantare a securității și de reacție rapidă în caz de agresiune dar, mai ales, de dimensiunea politică a Alianței, o viziune pentru NATO adaptată realităților politice, miliatare și tehnologice ale secolului XXI.

SURSA: Senator USR PLUS Cristi Berea, Facebook

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)