Ministrul Transporturilor ne dă speranţe: Autostrăzile Moldovei pot fi prinse la finanţare prin PNRR
Cătălin Drulă, ministrul de la Transporturi afirmă într-un interviu pentru economedia.ro că A7 dar şi cele două capete din A8 au mari şanse să fie finanţate prin PNRR. Drulă a spus că există discuţii avansate în acest sens la Bruxelles.
Economedia: A7 Ploiești – Buzău și până la Iași este unul din obiectivele din PNRR. La fel, sunt cele două capete ale A8. Acesta este planul pe care l-a propus Guvernul României Comisiei Europene. Deja sunt discuții, deja sunt negocieri. Rămân aceste două autostrăzi – A7 aproape complet și capetele din A8 – în PNRR?
Din ce știu eu, da. Chiar săptămâna aceasta colegul meu Cristian Ghinea avut o serie de discuții ample comisari europeni, cu doamna Vălean, cu comisarul de la Regio, cu acei care răspund de PNRR. Aștept să fac un debriefing cu el, chiar aseară (joi seară, n.r.) cred că s-a întors în țară. O să merg și eu la Bruxelles peste o săptămână, 10 zile pentru discuție. Și imediat ce avem concluziile le voi comunica public.
Dar una dintre recomandările de țară este să ne facem infrastructură pentru a închide acest decalaj de dezvoltare, pentru politici de coeziune. Când ne uităm la Moldova, aceste proiecte sunt extraordinar de importante. Vorbim de siguranță rutieră și de numărul groaznic de decese pe care îl avem în România. Suntem pe cel mai rău loc din UE.
E temerea că executivul european va spune că autostrăzile nu se încadrează în cele șase criterii mari – verde, digital și așa mai departe. Cum îi veți convinge că, chiar dacă formal nu se încadrează în acele criterii birocratice, România are nevoie și trebuie să le facă prin PNRR.
Cred că și pe discuția tehnică se încadrează. Există de exemplu acest principiu „Do no significant harm” – să nu faci un rău semnificativ . Adică să facem A7, această axă nord-sud, vei face un bine semnificativ, nu un rău semnificativ. Și în sensul de mediu. Toată acea poluare care trece prin oraș și ce respiră oamenii, particule de diesel.
Pe de altă parte, unul dintre principiile fundamentale pe care s-a construit Uniunea Europeană și care rămâne scris în tratatul de bază este coeziunea. Or coeziunea înseamnă să ne uităm la regiunile mai puțin dezvoltate și să le aducem și pe ele alături de noi.
Bucata din A7 Ploiești – Buzău: când vor începe lucrările propriu zis?
Am semnat hotărârea de guvern pentru acum trei zile pentru indicatorii tehnico economici. Noi ne-am propus de la începutul anului ca licitația (nu pentru proiectare și execuție) efectiv pentru execuție de lucrări. Avem noi proiectul tehnic, este parte în acest contract care e pe final acum. S-a finalizat toată partea de studiu de fezabilitate, ceea ce mi-a permis să semnez hotărârea de guvern pentru aprobarea de indicatori tehnico-economici. Avem acord de mediu. Avem documentația de exproprieri, e deja în lucru. Avem proiectul tehnic aproape finalizat, mai sunt niște comentarii. Ne-am propus ca probabil în a doua parte a lunii mai să scoatem la licitație execuția de lucrări.
Licitațiile în România cu sistemul de contestații sunt un pic imprevizibile. Să spun că un termen minim ar fi 4 luni, măcar un termen mediu de 6-8 luni. Ar putea începe lucrările în 2022, când permite sezonul de lucrări, în februarie, lucrări pregătitoare. Pentru că aici, spre deosebire de alte proiecte, dăm totul: dăm autorizație de construcție, acord de mediu, proiect tehnic, teren, adică exproprierile. Deci nu mai stăm în acea situație în care semnăm contractul și acum hai să vedem ce probleme sunt, trebuie să faceți exproprieri, trebuie să scoatem acord de. Se întâmplă la unele contracte și la doi ani după semnarea contractului să înceapă lucrările. Aici va începe direct.
Citeşte interviul complet pe economedia.ro