Epistolă transmisă de senatorul Cristi Berea către primarul Iaşului, după şirul de accidente grave de pe străzile oraşului: Cât de mult vă pasă de locuitorii acestui oraș, domnule Chirica?
Senatorul USR PLUS Cristi Berea îi cere primarului Mihai Chirica într-o scrisoare deschisă să ia măsuri urgente pentru a limita numărul de accidente din municipiul Iaşi. Berea aminteşte că doar în luna septembrie au avut loc 9 asemenea accidente grave pe raza municipiului Iaşi.
Iată epistola senatorului Cristi Berea:
“Domnule primar Mihai Chirica, domnilor/doamnelor consilieri, Vă aduc în atenție situația îngrijorătoare a numărului mare de accidente rutiere grave petrecute pe raza Municipiul Iași în ultima perioadă. Cifrele oficiale indică o creștere progresivă a accidentelor de la an la an, iar 35% din accidentele rutiere dintr-un an, implică și pietonii. În luna septembrie au avut loc 9 astfel de accidente în Iași ce au avut drept cauză depășirea limitelor legale de viteză, neatenția sau teribilismul șoferilor.
Consilierii USRPLUS au depus 3 proiecte menite să sporească siguranța pietonilor, însă din păcate nu au fost introduse pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local. Fac un apel la responsabilitate! Viața cetățenilor nu trebuie să depindă de culoarea politică a celor ce au propus aceste proiecte. Haideți să lăsăm intrigile și conflictele politice și să facem din Iași un oraș demn de secolul 21, unde cetățenii să nu mai moară zdrobiți pe trecerea de pietoni. Colegul meu Ionuț Anastasiei a propus montarea unor piloni de plastic cu minimum 10 metri înainte de fiecare trecere de pietoni neprevăzută cu semafor, în scopul creșterii vizibilității șoferilor asupra intenției de trecere a pietonilor, reducerea vitezei de circulație pe străzile din jurul fiecărei școli/grădinițe de pe raza Municipiului Iași la 20km/h, cu montare de semne rutiere în dreptul trecerilor de pietoni și colorarea și dotarea carosabilului cu material antiderapant înainte și după acestea, precum și dotarea tuturor trecerilor de pietoni din Iași atât cu materiale tactile, cât și cu mesaje acustice pentru persoanele cu deficiență vizuală, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor Uniunii Europene. De asemenea, Răzvan Timofciuc a depus două proiecte privind iluminarea inteligentă a 50 de treceri de pietoni din Municipiul Iași și semnalizarea a 100 de treceri de pietoni cu stâlpi de protecție reflectorizanți pentru a împiedica parcarea autoturismelor ce obturează vizibilitatea
Niciuna dintre aceste idei nu a primit undă verde pentru a fi dezbătute și votate în Consiliu, lucru ce contravine intereselor cetățenilor și scopului pentru care au fost mandatați aleșii locali. Viteza excesivă și teribilismul manifestat de către unii conducători auto sunt cele mai mari probleme în ceea ce privește siguranța rutieră. Cel mai recent și mai șocant accident este cel în care un tânăr de 19 ani ce gonea cu 150 km/h pe bulevardul Independenței, a rupt în bucăți trupul unui pieton ce traversa regulamentar pe trecerea de pietoni. Un alt exemplu de acum câțiva ani ce a scandalizat un oraș întreg este cazul avocatului beat și drogat ce a intrat într-o mașină ce aștepta la semafor și a omorât doi tineri. După 3 ani de închisoare, avocatul este astăzi liber. Rămân în urmă familiile îndurerate ale victimelor ce nu își vor mai găsi niciodată alinarea. Toate aceste tragedii puteau fi evitate. Poliția rutieră trebuie să își facă treaba! Pe timpul nopții consider absolut necesară prezența echipajelor de poliție pe marile bulevarde. Vitezomanii trebuie să plătească și pentru asta avem instituții plătite din bani publici, să mențină ordinea și siguranța publică.
În Parlament se lucrează deja la înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii ce încalcă normele de circulație pe drumurile publice. Amendamentele aduse de mine la proiectul de modificare a Codului Rutier fac referire la introducerea posibilității constatării contravențiilor și infracțiunilor pe drumurile publice prin intermediul înregistrărilor video și înăsprirea sancțiunilor în cazul nerespectării regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers. Desigur toate aceste modificări vor avea efect doar dacă vor fi și corespunzător aplicate de instituțiile abilitate.
Prin această scrisoare deschisă, solicit administrației publice locale luarea unor măsuri suplimentare imediate pentru siguranța ieșenilor noștri. Pretindem că suntem un oraș european, modern, dar mor zeci de oameni din cauze ce pot fi ușor prevenite. Suntem pe primul loc în UE la rata de mortalitate în accidente rutiere, iar acest lucru nu poate fi decât rușinos și intolerabil. Pe scurt, solicit următoarele acțiuni la nivelul municipiului Iași:
• Supraînălțarea tuturor trecerilor de pietoni nesemaforizate
• Montarea unor piloni din plastic înainte și după trecerile de pietoni, în scopul creșterii vizibilității acestora si împiedicării parcării mașinilor in respectiva zonă
• Iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni, indiferent dacă sunt semaforizate sau nu
• Dotarea tuturor trecerilor de pietoni cu covor colorat antiderapant, in scopul creșterii vizibilității acestora, precum și a creșterii vitezei de frânare in respectiva arie.
La fel ca în cazul mobilității, nu ne mai putem preface că totul este roz în municipiul Iași. Trebuie să acceptăm că situația actuală depășește cu mult orice limită a decenței și trebuie să luam măsuri acum! Cât de mult vă pasă de locuitorii acestui oraș, domnule Chirica? Nu mai putem accepta ignoranța și nepăsarea. Dacă nu avem suficienți bani în bugetul local, haideți să accesăm fonduri europene pentru a aduce ordinea și siguranța pe drumurile publice. Este doar o chestiune de voință politică, nimic mai mult!”