Filip Havârneanu, liderul filialei municipale USR Iași: În unele comune, o toaletă școlară costă cât un apartament

În comuna ieșeană Ciurea, un grup sanitar școlar e la fel de scump precum o locuință în capitală, susţine deputatul Filip Havârneanu, liderul filialei municipale USR Iași.

Havârneanu spune că o astfel de risipă sau contractul făcut cadou pentru construcția toaletei de primarul PSD de la Ciurea, nu ar fi ieșit la iveală dacă Raul-Marian Nenestean, consilier local USR în comuna Ciurea, nu ar fi tras un semnal de alarmă asupra lucrărilor puse în brațe, la prețuri umflate, unei firme de casă. Parlamentarul USR a declarat că în comuna Ciurea bugetul a fost ciuruit pentru o toaletă școlară de 81.000 de euro, o sumă exagerată în comparație cu valoarea lucrărilor.

“Colegul meu consilier este un bun avertizor care a sesizat constant neregulile și corupția din primăria Ciurea. Raul este unul dintre colegii prin care vrem să demonstrăm că nu vom fi complici la hoție, la risipă și că adevărul este cea mai bună politică. Sunt sute și sute de școli în România, multe în zona Moldovei, care au și la ora actuală toaleta în curte sau improvizații care pun în pericol copiii. Asta nu înseamnă că vreun edil are dreptul să umfle buzunarele unor societăți care căpușează PSD, cu dragoste de la partid, când, cu atâția bani și voință, poți ajuta toate școlile. Gândirea păguboasă se rezumă la faptul că lucrările pot costa oricât, că doar nu aduce primarul bani de acasă”, a declarat Filip Havârneanu, deputat USR de Iași.

Parlamentarul USR a precizat că licitația organizată de Primăria Ciurea pentru amenajarea unui grup sanitar și asigurarea de utilități la școală a durat doar jumătate de oră. Ea a fost anunțată la 9.58 și închisă la 10.36. S-a înscris o singură firmă, aceeași care a mai primit contracte de la Primăria Ciurea.

“Pe lângă tot ceea ce încercăm să reparăm legislativ și prin proiecte, trebuie să păzim instituțiile de acești aleși care se folosesc de banul public pentru a prospera ei, nu comunitatea. Vom fi o voce în continuare care scoate la lumină nedreptățile și vom face tot ce ne stă în putere pentru a funcționa ca o barieră pentru cei care vor să mintă și să fure oamenii.  În România, multe primării au ratat anul acesta obținerea banilor puși la dispoziție pentru a construi toalete școlare”, a adăugat liderul USR Iași.

Potrivit lui Havârneanu, practica licitării la prețuri exagerate nu este o noutate pentru vechile partide, mai ales pentru PSD. Și în 2016, în județul Vrancea, două toalete școlare de 80.000 de euro urmau să fie ridicate în mediul rural. Acești bani erau doar pentru grupurile sanitare de la Şcolile Generale din localităţile Tătăranu şi Bordeasc veche.

În anul 2019, toaleta unei şcoli din judeţul Teleorman a costat cât un apartament cu două camere din Bucureşti. Investiția de 80.000 de euro stătea închisă.
În 2021, pentru toalete s-au alocat 17,7 milioane de lei, din care primarii au accesat doar 6,5 milioane de lei.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)