Alexandru Kocsis, la un an după plecarea din PNL: Am mers în opoziție și am ales drumul greu, dar corect
Astăzi se împlinește 1 an de când am demisionat din PNL, în urma votului dat în Biroul Politic Național prin care au readus PSD la guvernare și au trădat toate angajamentele luate în fața electoratului de dreapta.
Au fost atunci 29 de voturi pentru guvernarea împreună cu PSD, 17 împotrivă și 4 abțineri.
Alți 17 membri ai BPN, într-un gest de lașitate, au lipsit de la vot pentru a nu-și asuma nicio decizie. Dacă acei 17 ar fi participat la vot și s-ar fi opus, am fi avut astăzi un guvern de dreapta, am fi păstrat respectul alegătorilor liberali, iar eu și colegii mei am fi rămas în PNL.
Plecarea nu a fost deloc o decizie ușoară, pentru niciunul dintre noi. Am avut multe discuții, multe poziții publice, am făcut tot ce putea fi făcut pentru a împiedica coalizarea cu PSD.
Pe 5 octombrie, 41 de parlamentari liberali am transmis o scrisoare deschisă prin care am declarat public următoarele lucruri: „susţinem refacerea coaliţiei de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetăţeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înţelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.”
Pe 3 noiembrie, 17 dintre cei 41 de semnatari ai scrisorii deschise ne-am dezafiliat din grupul parlamentar al PNL, în semn de protest, dar ne-am pastrat statutul de membri ai PNL.
Pe 23 noiembrie, 16 dintre cei 17 parlamentari care ne-am dezafiliat, am mers mai departe și am demisionat din #PNL, după votul care a parafat formarea Guvernului comun împreună cu #PSD.
Este adevărat că, pe parcurs, ne-am tot împuținat, dar nu este greu de înțeles de ce. PNL era și este un partid aflat la guvernare, iar renunțarea la putere, “la ciolan” – așa cum le place oamenilor să spună, nu este ușoară și cu siguranță nu este pentru oricine.
Eu am plecat din PNL după 13 ani, alți colegi au plecat după 30 și chiar 31 de ani, perioadă în care niciodată nu am făcut și nu au făcut politică în alt partid și nici nu credeam că vom face vreodată.
Am mers în opoziție și am ales drumul greu, dar corect. Așa am înteles noi că trebuie făcută politica, cu coloana dreaptă, cu capul sus ca să mai poţi privi în ochi și mâine oamenii cărora le-ai cerut încrederea și votul ieri.
Am fondat un partid nou, întemeiat de oameni cu experiență politică. Am ales numele „Forța Dreptei” deoarece considerăm că doar dreapta politică este cea care poate oferi un model de dezvoltare economică și socială bazat pe investiții, stimularea capitalului autohton, nivel redus de taxare și scoaterea oamenilor din zona de dependență față de stat.
Forța Dreptei este un partid de centru-dreapta, liberal conservator, un liberalism naţional, puternic ancorat în tradiţiile şi valorile specifice poporului român, un liberalism care are la bază instituţii fundamentale ca familia, școala și biserica. Nu am reinventat nimic politic, ci continuăm reprezentarea acelor oameni care au privit cu speranță #PNL până la momentul rușinoasei trădări.
Forța Dreptei nu primește subvenție publică de la stat și nici nu avem nevoie. Nu avem acces la resurse publice, suntem cenzurați mediatic, se plătesc sondaje manipulatoare împotriva noastră, dar ne simțim bine.
Nu avem resursele de mai sus, dar avem onoare, avem oameni de bună credință care vin alături de noi, avem presiunea încrederii primite, avem responsabilitate și soluții. Opoziția noastră este una constructivă și la fiecare critică adresată puterii politice #USL, venim și cu soluția noastră.
La un an distanță de la momentul demisiilor noastre din PNL, urmărind ceea ce au facut cele două partide de guvernare, PSD și PNL, sunt mai convins ca niciodată că decizia pe care am luat-o a fost corectă.
SURSA: Alexandru Kocsis, deputat Forţa Dreptei, Facebook