Deputatul USR, Filip Havârneanu: „Cu legea de partea lor, mamele nu pot primi consiliere psihologică gratuită din lipsa fondurilor gestionate de Guvern”
Încă o eroare de sistem: deși există o lege în vigoare din luna ianuarie, femeile care nasc încă nu pot beneficia de ajutorul terapeutic asigurat de stat, atât de necesar. Parlamentul ieșean, Filip Havârneanu, inițiatorul legii în cauză, spune că Guvernul întârzie nejustificat alocarea bugetului necesar decontării acestui serviciu. Între timp, o mamă, la Botoșani, s-a aruncat de la etaj cu doi copii, iar unul a murit.
Sub ochii noștri se petrec alte drame, alți copii au parte de un sfârșit cumplit și alte mame, foarte multe tinere, recurg la gesturi extreme, pentru că nu au primit ajutor la timp.
„Cu toate că legea prin care am reușit să obțin consiliere psihologică gratuită pentru femeile care nasc este în vigoare, mamele cu tulburări post-natale nu pot beneficia nici la această oră de serviciile de terapie. Legea 33/2023 pe care am inițiat-o și care a intrat în vigoare în luna ianuarie, nu poate fi aplicată, pentru că Guvernul nu a alocat sumele necesare acoperirii acestui serviciu vital. Depresia, anxietatea, fricile unei femei care aduce pe lume un copil, nu trebuie ignorate nicio secundă. De cele mai multe ori, aceste afecțiuni se manifestă în tăcere și determină unele mame să facă lucruri de neimaginat, pentru că nu au fost tratate și sprijinite. Își fac rău lor și copiilor, simțindu-se depășite de situație. Această depresie, care, poate a existat ascunsă în cazul de la Botoșani, este ca un uragan care te face să reacționezi imprevizibil. Ceea ce face Guvernul lui Ciolacu acum este să întoarcă spatele mamelor care ar fi avut o șansă împreună cu cei mici la o viață normală. Fondurile alocate acestor servicii de psihoterapie trebuie să fie gândite cu generozitate și alocate urgent. Nu vreau să cred că avem niște călăi în Guvern, imuni la traumele femeilor care vor să aibă rolul de mamă”, a declarat deputatul USR, Filip Havârneanu.
Bugetarea acestei legi ar preveni noi tragedii
Mai mult decât atât, legea trebuie să devină funcțională, fără alte amânări, pentru că, 45% dintre nașteri, înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. Mărturiile acestor copile sunt devastatoare, multe dintre ele povestesc că au vrut să se sinucidă sau că au plâns zile în șir lângă copil, neștiind ce să facă. Altele menționează că în lipsa unui suport emoțional s-au gândit să curme viața bebelușilor.
Luna aceasta, o mamă din Caraș-Severin și-a ucis copilul care nu împlinise un an, într-o criză de depresie. În 2022 o mamă și-a abuzat până la moarte copilul de 1 an și două luni, având tulburări de personalitate. Un bebeluș de aproape 2 ani și surioara lui de doar 4 luni au fost parte de un sfârșit extrem de violent, în Maramureș. Mama lor, o femeie în vârstă de 30 de ani, care suferea de depresie postnatală, i-a bătut până i-a lăsat fără suflare, într-un acces de furie necontrolată. În luna iunie a acestui an, o mamă în vârstă de 40 de ani din Otopeni și-a ucis bebelușul, imediat după naștere.
Un fenomen cronic, îngrijorător nu poate fi lăsat să ia amploare. “Solicit Guvernului să aloce cât mai repede fondurile ce urmează a fi decontate pentru consilierea psihologică a femeilor care nasc și să prevenim astfel noi tragedii. Avem motive, am oferit soluții, iar ridicatul din umeri nu intră în calcul. Este o neglijență aproape criminală să ai bază legală pentru a salva vieți și să o lași în umbră, fiindcă tu, ca Guvern, ai alte priorități, cum ar fi să plătești fidel hoții de partid”, a mai adăugat Filip Havârneanu.