Deputatul USR, Filip Havârneanu: “PNL și PSD limitează plăţile cash, uitând cum baronii lor mută spăgile, în numerar, cu geamantanul și sacii”

Parlamentarul ieșean, Filip Havârneanu, sustine că inițiativa Guvernului nu ajută pe nimeni, nici pe cetățenii care muncesc, dar nici pe angajatori și nici măcar statul, pentru că prin această măsură nu va încasa mai mult. Tot ce urmăresc politicienii aflați la putere este să aibă un control mai bun asupra banilor populației, consideră deputatul USR, menționând că este aberant să obligi oamenii să se conformeze atât de brutal, dezavantajându-i, din moment ce, de atâția ani, nici măcar ANAF nu a fost digitalizată de guvernanți.

Deputatul Filip Havârneanu a afirmat că USR susține digitalizarea, însă nu cu forța. Felul în care statul pune problema este incorect, mai ales că digitalizarea a rămas un proces în urmă, chiar la marile instituții, unde oamenii încă stau la ghișee, cu banii în mână, pentru a face plăți.

”Este o idee care le-a venit peste noapte șmecherilor din PSD, care când primesc șpăgi de mii de euro, mută bancnotele cu geamantanul și sacii, de la o mașină la alta. Românii au dreptul să folosească ce mijloace de plată le sunt mai la îndemână. Oamenii trebuie să aibă opțiuni. Este o măsură absolut aberantă, care atentează la libertatea cetățeanului. Este treaba cetățeanului cum vrea să-și folosească banii, nu poți să prezumi că orice cetățean sau mic antreprenor e infractor. Ciolacu are instituții care să prindă infractorii, să-și facă treaba. O altă problemă e că PNL și PSD nu înțeleg România reală, nici măcar când au opinii separate, habar nu au cum arată mediul rural, habar nu au habar cum arată un business mic. Dacă ar ști, nu ar lua decizii atât de proaste”, a declarat deputatul Filip Havârneanu.

În cazul economiei la gri, fenomen existent în România, efectul e zero absolut: angajatorul plătește minimum pe card, restul banilor vin în plic, susține parlamentarul ieșean.

“Nu e o soluție pentru a combate munca la negru. Soluția reală, corectă, eficientă este relaxarea pe taxarea muncii. Cât timp statul jupoaie contribuabilul, acesta va găsi metode de a evita regulile. Băncile trebuie să ofere servicii mai bune, pentru a convinge oamenii să își deschidă conturi și să folosească mijloace digitalizate de plată cât mai mult. Și, culmea ipocriziei, acum nu-și mai asumă nimeni măsura. Ciucă zice că nu e de acord. Ciolacu zice că propunerea a venit de la Finanțele conduse de PNL. Niciunul nu e în stare să explice, să-și asume. Din păcate, românii trăiesc în confuzie, resimt o mare nesiguranță financiară, privind cum PSD și PNL tratează subiectul banilor ca pe o minge de ping-pong, pentru un scor electoral favorabil”, a mai adăugat deputatul USR, Filip Havârneanu.

Parlamentarul ieşean aminteşte că Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, susține că măsura Guvernului României, privind limitarea plăților cash este neconstituțională. Există o decizie a CCR care spune că angajatorul nu îl poate obliga pe angajat să își primească salariul pe card. Astfel, susține Zegrean, nici statul nu ne poate obliga să folosim cardul când avem banii noștri.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)