Românii au șansa să mănânce tot mai puțin aluat congelat din import

Deputatul PSD Silviu Macovei consideră că fondurile europene, dar și măsurile guvernului Ciolacu vor face ca românii să consume din ce în ce mai puțin aluat congelat din import.
Unul dintre „miturile” statistice care au circulat multă vreme la noi se referea la faptul că „românii exportă grâu, dar consumă pâine din aluat congelat din import”.

Parlamentarul social-democrat afirmă că această informație a fost infirmată de Ministerul Agriculturii în 2022 când INS a comunicat că din 78 kg de pâine consumată de un român pe parcursul unui an, doar un singur kilogram provine din import.

Totuși, aminteşte Macovei, un aspect a scăpat statisticilor oficiale: în 2021 importurile de produse de brutărie, patiserie şi biscuit se aflau pe locul trei – cu o valoare de aproape 200 de milioane euro – în topul importurilor de produse agroalimentare. Asta înseamnă că, deși pâinea de pe masa românilor nu este din aluat congelat, marea majoritate a specialităților de brutărie și patiserie provine din aluat congelat din importuri.

Această situație este ușor ciudată pentru o țară care exportă grâu aproape de trei ori mai mult decât are nevoie pentru consum intern (suntem pe locul doi în UE după Franța cu peste 8.8 milioane tone de grâu exportate – consumul intern fiind de aproximativ 4 milioane tone).

Deputatul social democrat Silviu Macovei consideră că noua linie de finanțare europeană pentru antreprenorii români din industria alimentară poate aduce pe masa românilor produse de patiserie proaspete din grâu românesc.

„Antreprenorii români cu brutării, fabrici de bere, fabrici de înghețată și alte firme de procesare a produselor agricole vor putea obține fonduri europene de maximum 10 milioane de euro pe proiect, în anumite condiții, printr-o linie de finanțare scoasă în consultare publică de AFIR. Această linie de finanțare reprezintă o șansă foarte importantă pentru sănătatea alimentară a românilor! Salut această oportunitate ca o punere în practică a politicilor guvernamentale ale Cabinetului Ciolacu de a susține antreprenoriatul românesc și de a sprijini producătorii români”, a spus deputatul ieșean Silviu Macovei.

Parlamentarul social democrat a adus aminte și de campania puternică „Cumpără românește” declanșată de PSD pentru a susține micii producători, în special din mediul rural.

„Noi (PSD – n.r.) înțelegem foarte bine cât de importantă este susținerea producției românești, mai ales în domeniul alimentar. Și mă bucur că prin măsurile guvernului Ciolacu și cu sprijinul fondurilor europene, vom trece de la statutul de exportator de materie primă la cel de producător autohton! Românii merită produse de panificație din grâu românesc!”, a încheiat Silviu Macovei.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)