Monica Berescu, deputată USR: Inițiativa care oferă victimelor violenței domestice și traficului de persoane un sprijin real pentru independență financiară a primit raport de adoptare și așteaptă să intre la vot în Camera Deputaților

Un proiect legislativ esențial, destinat sprijinirii persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate, a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Inițiativa prevede măsuri concrete pentru facilitarea angajării victimelor violenței domestice care beneficiază de ordine de protecție, precum și a victimelor traficului de persoane, oferindu-le astfel o șansă reală de reintegrare socială și economică.

Prin această măsură, angajatorii care recrutează astfel de persoane vor beneficia de un stimulent financiar de 2.250 de lei lunar, pe o perioadă de un an, cu condiția ca angajatul să ocupe postul respectiv pentru cel puțin 18 luni. Potrivit iniţiatorilor, acest proiect nu doar că oferă o șansă reală de reintegrare profesională și socială victimelor, dar și încurajează mediul economic să sprijine categoriile vulnerabile.

Violența domestică este o dramă care afectează anual peste 130.000 de români, iar numărul victimelor continuă să crească îngrijorător. Pentru mulți dintre cei care trăiesc sub teroarea abuzului, independența financiară poate însemna șansa reală de a se elibera definitiv. Prin acest proiect de lege, oferim victimelor violenței domestice și traficului de persoane sprijin concret: acces gratuit la cursuri de reconversie profesională și stimulente financiare pentru angajatorii care le oferă un loc de muncă, aproape echivalente cu un salariu minim net.
Aceasta nu este doar o măsură legislativă, ci un angajament ferm față de cei care au nevoie de sprijin direct pentru a-și reclădi viața. Am convingerea că acest proiect va primi sprijinul necesar
pentru a fi dezbătut și adoptat în Camera Deputaților. Nimeni nu ar trebui să fie prizonierul propriei vieți din cauza violenței sau exploatării”, a declarat Monica Berescu, deputată USR și membră a comisiei de muncă și protecție socială.

”Frații Tate au plecat din România într-un avion de lux spunând ”Noi mereu câștigăm” pe când victimele traficului de persoane, femeile victime ale violenței din partea partenerilor lor sunt adesea blocate fără bani și fără să vadă șansele unui viitor bun acasă. Voturile tuturor partidelor pentru legea a cărei co-semnatar sunt ajută ca angajarea lor să fie mai ușoară cu formarea profesională și stimulentul pentru angajatori iar cu un loc de muncă să își poată reface viața autonom și în siguranță. Urmează votul final în plenul Camerei Deputaților în luna martie”, a spus Oana Țoiu, deputată USR și semnatar al inițiativei legislative

Necesitatea acestei legi este demonstrată de statisticile privind violența domestică în România. În anul 2024, au fost înregistrate 132.414 cazuri de violență domestică, au fost emise 5.268 de ordine de protecție definitive și au fost consemnate aproximativ 100.000 de apeluri unice la linia 112 pentru a sesiza cazuri de violență.

Modificările legislative propuse prin PL-x 153/2023:
● Extinderea beneficiarilor Legii nr. 76/2002 – Persoanele pentru care a fost emis un ordin de protecție și victimele traficului de persoane vor avea acces la măsuri active de ocupare, similar altor categorii vulnerabile.
● Acces gratuit la programe de formare profesională – Persoanele aflate în situațiile menționate, care nu obțin venituri sau au venituri sub valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) și sunt înregistrate la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), vor beneficia gratuit de cursuri de formare profesională.
● Stimulente financiare pentru angajatori – Angajatorii care încadrează în muncă persoane din aceste categorii vor primi lunar, timp de 12 luni, suma de 2.250 lei pentru fiecare angajat, cu obligația menținerii contractului de muncă pentru cel puțin 18 luni.

● Facilități pentru persoanele aflate în prag de pensionare – Angajatorii care încadrează șomeri, inclusiv persoane pentru care a fost emis un ordin de protecție și victime ale traficului de persoane, care în termen de 5 ani îndeplinesc condițiile de pensionare anticipată parțială sau pentru limită de vârstă, vor beneficia lunar de un sprijin financiar de 2.250 lei până la îndeplinirea condițiilor de pensionare.

Proiectul de lege PL-x 153/2023 a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este decizională. Proiectul are susținerea mai multor partide parlamentare și a fost inițiat în coordonarea Oanei Cambera. Consiliul Legislativ și Consiliul Fiscal au emis avize pozitive și a primit raport pozitiv în Comisia de muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)