Un oficial din Ministerul Sănătății prezintă calendarul spitalului regional de urgențe Iași: În 2019 încep lucrările, în 2023 este gata. Va fi cel mai mare angajator din Moldova

Construcția spitalului regional de urgențe din Iași va începe în 2019, iar unitatea ar urma să fie funcțională la începutul anului 2023, a declarat la Iași, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Vasile Grasu.

El s-a întâlnit sâmbătă la primăria Iași cu edilul Mihai Chirica, conducerea UMF Iași, dar și cu primari din zona metropolitană, șefii societății locale de transport și ai companiilor de utilități publice. Potrivit secretarului de stat Cristian-Vasile Grasu, săptămâna viitoare reprezentanții Ministerului Sănătății vor semna contractul cu firma care va asigura consultanța privind proiectul spitalului regional de urgențe din Iași.

„Consultantul și cei de la Banca Europeană de Investiții vor veni la București în ultima săptămână a lunii iunie. Important este ca studiul de fezabilitate să fie realizat până cel târziu pe 31 decembrie. În primul semestru al anului 2018 vrem să aplicăm pentru obținerea de fonduri europene pe Programul Operațional Regional. Evaluarea, aprobarea și contractarea finanțării sunt estimate să dureze circa șase luni. Așadar, la mijlocul anului viitor am putea primi finanțarea. Ar urma licitațiile, care ar putea dura doar câteva luni. Nu pot fi foarte multe întârzieri, datorită recentelor modificări ale Legii achiziției”, a afirmat secretarul de stat Cristian Vasile Grasu.

El a mai spus că, dacă totul decurge normal, în 2019 vor începe lucrările, iar acestea nu ar trebui să dureze mai mult de trei ani.

„Cel târziu la începutul primului trimestru din anul 2023 spitalul ar putea fi funcțional la întreaga capacitate. Primarii din zonă trebuie să se gândească la faptul că se va naște, poate, cel mai mare angajator din Moldova. Va începe un șantier uriaș, adică o oportunitate în ceea ce privește angajările. Spitalul Regional se va deschide peste șase ani. Este timp pentru a obține o generație de asistenți medicali, electricieni, tâmplari și alte meserii. Trebuie luată în calcul dezvoltarea acestei zone de resurse umane”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății.

La rândul său primarul Iașiului Mihai Chirica a afirmat că spitalul reginal va fi amplasat în zona Moara de Vânt din municipiu și că în apropierea spitalului vor fi amenajate un campus universitar pentru studenții de la UMF, dar și un campus tehnologic și de cercetare „Iași Intelligent City”.

„În zonă se va naște un oraș. Va trebui să analizăm în detaliu cum va fi amenajat terenul pentru UMF, anume terenul pentru campus, pentru locurile de parcare și toate celelalte necesități. Va trebui să ne gândim și la noi noduri rutiere, care să facă legătura spre Aeroport și spre comunele învecinate. Doar pentru spital vom avea nevoie de un minim de 1.500 de locuri de parcare”, a spus primarul Mihai Chirica.

El a solicitat reprezentanților Companiei de Transport Public realizarea unui studiu în vederea dezvoltării sistemului de transport public în zona spitalului, traficul zilnic avut în vedere urmând a fi de aproximativ 5.000 de persoane.

Administratie, Sanatate

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)