Cum dai piept cu birocraţia ca să-ţi schimbi buletinul

Ca să afli ce acte ai nevoie sunt două posibilităţi: fie cauţi pe net, fie te duci la Poliţia Municipiului, în dreapta clădirii, unde e SEIP.

Îşi trebuie aşa: cartea veche de identitate (original plus copie), certificat de naştere (original plus copie), certificat de căsătorie (dacă e cazul, original plus copie), actul de casă (original plus copie).

Pui toate astea într-un dosar şi te duci la Poliţie. De unde iei o cerere tip cu n-şpe mii de rânduri de completat şi unde plăteşti şi taxa aferentă (11 lei).

Dacă nu ai dosar plic la tine găseşti la chioşcul de afară (un leu bucata). Atenţie: cererea tip o iei de la ofiţerul de la poartă, în timp ce suma de 11 lei o achiţi la casierie. De ce toate astea nu le poţi face într-un singur loc e o altă poveste, care ţine de birocraţia românească şi de purtatul pe drumuri a contribuabilului.

Buuun. Cu dosarul pus la punct, te duci într-o cameră alăturată, de unde iei un bon de ordine după ce apeşi butonul unui automat special.

Am ajuns la locul cu pricina azi pe la ora 14.40. Nu ştiam paşii ce trebuie urmaţi, aşa că am întrebat şi eu unde-i automatul minune (e după uşă, iar dacă n-ai treabă nu ai voie să te apropii la mai puţin de un metru!). Am luat bonul, apoi am aşteptat. Fireşte în picioare, că sala era ticsită de lume, cam 100 de oameni.

La ora 15.30, m-au strigat. Nu după nume, ci după nr. de ordine. Ca în gară, la staţia de amplificare. Nr. 1149 la ghişeul 4. Un domn amabil a verificat documentele, iar totul a durat două minute. Apoi m-a trimis la o altă uşă, pentru poză. Speriat că mai pierd o oră, am întrebat cât durează şi această procedură. Mi s-a răspuns: cel mult zece minute.

M-am dus spre camera respectivă (uşa era deschisă) şi n-am aşteptat mai mult de trei-patru minute. Ciudat, pentru că în faţa uşii era buluc de lume. M-au strigat (de data asta pe nume), am intrat m-au pus să îndrept capul şi umărul drept, apoi liber.

Când va fi gata noua carte de identitate? În 20 de zile. Cam mult!

Diverse

Comentarii

Un comentariu to “Cum dai piept cu birocraţia ca să-ţi schimbi buletinul”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)