Pierdut the american dream (-team)

CIP PARASCHIV

A învins Ghana şi parcă mi-ar fi părut rău pentru africani dacă nu ar mai fi avut nicio echipă calificată în fazele superioare ale competiţiei. Cum mă bucur şi pentru victoria Uruguayului, care s-a calificat după aproape jumătate de deceniu în sferturile de finală ale competiţiei. Pentru nostalgia Uruguayului din cărţile lui Ioan Chirilă, în mod cert voi ţine în sferturi cu Forlan & company în detrimentul reprezentanţilor continentului african.

Voi aşterne câteva rânduri însă despre reprezentativa Statelor Unite. Este de lăudat parcursul acesteia, când ne gândim că finala Super Bowl la football (american) atrage în tribune peste 200.000 de spectatori iar un minut de publicitate costă peste 3 milioane de dolari, în timp ce soccer-ul (fotbalul european) se joacă cu jumătate din tribune goale.

Echipa SUA şi-a propus revanşa în faţa Ghanei după înfrângerea care a trimis-o acasă la Mondialul din 2006. Chiar dacă nu a reuşit, a prestat un joc foarte frumos (ce secvenţă memorabilă cu duelul celor doi portari în careul african!), adeseori superior adversarilor.  Cinste acestei echipe, mai ales dacă ţinem cont că a avut puterea să revină de trei ori pe parcursul acestui Campionat Mondial.

Sunt convins că vor fi primiţi triumfal la întoarcerea acasă, stă în firea lor să recunoască în fiecare american un Rambo, spre deosebire de noi care ne demitizăm aşa de uşor monştrii sacri…

Departe de mine de a face lobby Americii. De fapt, citând un studiu BusinessWeek ce vizează o ierarhie a celor mai fericite ţări, pe primele locuri se situează Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Bahamas, Finlanda, Suedia, Bhutan sau Brunei. Însă, când Jozy Altidore declară înaintea meciului cu Ghana „Nimic nu e imposibil. Suntem în Africa de Sud pentru a câştiga Cupa Mondială!”, parcă înţelegem de ce această naţiune (vrem să recunoaştem sau nu) conduce lumea!

PS. Deşi niciodată nu am criticat public crainicii TV, de această dată parcă s-au întrecut în comentarii stupide. Dau doar două exemple: „în momentul în care te decizi să trimiţi în bară rişti ” (după penalty-ul înscris de americani, de parcă vreun jucător îşi propune vreodată să înscrie cu bara!) sau „mai sunt doar două minute… până la ultimele cinci minute ale meciului”!!!

Sport

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)