Pericolul pe Siret a trecut. Oamenii evacuaţi se întorc acasă.Primarul din Lespezi:Acum la odihnă, iar sâmbătă la pescuit. Dar nu pe Siret

Veşti bune. Oamenii evacuaţi din cele şase localităţi ieşene situate pe malurile Siretului au început să se întoarcă acasă în această dimineaţă, după ce nivelul apelor a început să scadă.
Prefectul Dragomir Tomaşeschi a afirmat că debitul râului Siret este în scădere, el adăugând că o parte din cei 4.500 de oameni evacuaţi marţi seară au revenit deja la casele lor.
„A fost o noapte grea, cu o atmosferă sumbră, pentru că oamenii erau speriaţi. Din fericire, debitul Siretului a început să scadă, iar în nici o localitate nu au fost probleme. În Lespezi şi Paşcani, pot spune că pericolul a trecut, dar nici în celelalte patru localităţi, Mirceşti, Mogoşeşti-Siret, Stolniceni-Prăjescu şi Răchiteni nu cred că vor fi probleme. Dacă nu va ploua consistent, situaţia va fi bună”, a precizat prefectul Tomaşeschi.
Primarul comunei Lespezi, Ioan Lazăr a declarat că începând de marţi seară, debitul Siretului a scăzut semnificativ, de la 1.590 metri cubi pe secundă la 1.398 metri cubi pe secundă, valoare înregistrată azi dimineaţă, când era aşteptat nivelul maxim al viiturii.
„Din oră în oră am efectuat măsurători. A fost o noapte albă pentru noi. Bărbaţii au rămas pe malul apei şi la păzit casele, iar femeile, copiii şi bătrânii au fost evacuaţi. Apa a fost mare, dar am trecut cu bine. Pericolul a trecut, mergem la odihnă, iar sâmbătă ne pregătim de pescuit. Dar sigur nu în apele Siretului”, a afirmat primarul Ioan Lazăr.

Administratie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)