Remaniere pe bune sau simplă cosmetizare?

Data de 1 septembrie anunţată pentru analiza dură la nivelul guvernului se apropie ameninţător. Cine pleacă, cine rămâne? Va fi o remaniere serioasă sau vor pleca 3-4 miniştri, care vor fi găsiţi drept ţapii ispăşitori ai proastei guvernări? Adică vor fi sacrificaţi Şeitan, Vlădescu şi eventual Dumitru de la Agricultură sau se va merge în profunzime, iar remanierea va afecta oamenii importanţi din PDL, Berceanu, Videanu, Udrea sau Blaga?

Când a format guvernul, PDL şi-a pus toţi greii partidului în posturi cheie. O decizie care acum se dovedeşte greşită, pentru că politic, PDL decontează fiecare eroare a lui Boc, Berceanu, Blaga sau Udrea.

Pe de altă parte, înlăturarea acestora ar duce la un adevărat cutremur în partid, fiecare dintre aceştia având oamenii lor, atât la vârful PDL, cât şi în filiale.

Din acest motiv, tripleta BVB (Blaga-Videanu-Berceanu) este greu de dislocat. Cât o priveşte pe Udrea, plantarea acesteia la şefia PDL Bucureşti, e un semn că fotoliul său ministerial nu e în pericol.

Remanierea mică nu va aduce puncte PDL-ului, ci va stârni critici vehemente în rândul opiniei publice. Remanierea mare nu se poate face, pentru că ar destabiliza partidul, consecinţa imediată putând fi pierderea majorităţii parlamentare.

Eliminarea greilor PDL din guvern nu e posibilă decât prin plecarea întregului executiv. O altă mutare riscantă, pentru că şi aşa sprijinul parlamentar e la limită.

Cheia uşilor cabinetelor ministeriale e fără îndoială la Traian Băsescu. Însă cu cât remanierea e mai profundă, cu atât şeful statului riscă ostilizarea celor din fruntea PDL.

Chiar dacă e cunoscut pentru mutările sale spectaculoase, Băsescu nu-şi permite să rişte. Mai ales că PNL şi PSD stau după colţ şi pândesc momentul pentru o nouă suspendare a locatarului de la Cotroceni.

Politica

Comentarii

2 comentarii to “Remaniere pe bune sau simplă cosmetizare?”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)