Demisia lui Blaga, mutare fatală pentru Băsescu?

Plecarea lui Vasile Blaga de la Ministerul Administraţiei nu va rămâne fără urmări. Tripleta BVB (Blaga-Videanu-Berceanu) e scoasă afară doar din Guvern, nu şi din PDL.

Cei trei oameni influenţi din PDL nu se vor duce cuminţi la culcare. Nu vor accepta umilinţa. Există două căi pentru răzbunare: dărâmarea propriului guvern sau un umăr pus discret pentru suspendarea preşedintelui.

Interesant, azi, unul dintre liderii opoziţiei, Dan Voiculescu propune schimbarea strategiei. Nu căderea guvernului Boc e principala ţintă, ci suspendarea lui Băsescu.

Iată calendarul lui Felix:

1. coagularea unei majorităţi până pe 25 octombrie.

2. supunerea la vot în Parlament a propunerii privind suspendarea preşedintelui, până la 5 noiembrie 2010.

3. depunerea, până în 22 noiembrie, a moţiunii de cenzură, adoptarea acesteia şi nominalizarea unui nou prim-ministru, urmată de organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, în 19 decembrie.

4. până în 20 martie 2011 ar urma să fie organizate alegerile prezidenţiale anticipate.

Deocamdată e doar calendarul lui Voiculescu, însă liderii opoziţiei au vorbit în repetate rânduri de suspendarea lui Băsescu. Paradoxal, pentru suspendarea lui Băsescu se pot aduna mai uşor 236 de voturi, decât pentru moţiunea de cenzură.

În PDL există destui nemulţumiţi la adresa lui Băsescu, iar îndepărtarea lui Blaga are toate şansele să se transforme într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte între Băsescu şi tripleta BVB.

Cheia rămânerii lui Băsescu la Cotroceni nu e la opoziţie, ci în interiorul PDL.

Următoarele săptămâni ar putea fi, din acest punct de vedere, decisive.

Politica

Comentarii

5 comentarii to “Demisia lui Blaga, mutare fatală pentru Băsescu?”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)