Propunerea lui Crin: Alianţă PSD-PNL-UDMR pe 5 ani şi candidat comun la preşedinţie. Plan concret sau fumigenă?

Preşedintele PNL Crin Antonescu le propune PSD şi UDMR o alianţă de cinci ani, cu candidat comun la Preşedinţia României şi un premier susţinut de toate cele trei formaţiuni. Pentru ca acest plan să fie un succes, este necesară suspendarea lui Traian Băsescu în 2011.

Oferta lui Crin a fost făcută la Antena3, post controlat de şeful din umbră al conservatorilor Dan Voiculescu.

Construcţia are mici şanse de reuşită, iar faptul că propunerea a venit într-o emisiune TV, în a doua zi de Crăciun, spune multe despre seriozitatea demersului.

De regulă, astfel de proiecte sunt discutate mai întâi, fie şi informal, între liderii formaţiunilor politice respective şi nu sunt lansate la televizor, de Crăciun.

Antonescu intuieşte probabil că PSD nu va accepta premier comun, pentru că, după şase ani de opoziţie, social-democraţii nu mai sunt dispuşi să stea la umbra guvernării.

Între PSD şi PNL se duce o luptă surdă pentru supremaţie, cele două formaţiuni fiind plasate pe primele locuri în sondajele de opinie. Scenariul lui Crin e uşor de descifrat: oferta PNL ar declanşa dezbateri aprinse în PSD, exact ceea ce îşi doresc liberalii.

Pe de altă parte, chiar şi în cazul în care PSD şi PNL cad de acord asupra unei formule comune de guvernare, cel care îşi va da acordul asupra viitorului premier e şeful statului. Practic, pentru ca planul lui Crin să fie pus în practică e necesară îndepărtarea lui Băsescu de la Cotroceni, ceea ce va dura câteva luni.

Cum în primăvara lui 2012 sunt programate alegerile locale, iar în toamna aceluiaşi an se vor desfăşura alegeri generale, e greu de crezut că lucrurile se vor derula rapid, astfel încât în toamna lui 2011 să avem scrutin prezidenţial. În plus, cine va fi candidatul? Antonescu sau Ponta?

PNL vrea să arate că preia iniţiativa în zona opoziţiei, următorul pas fiind încheierea unei înţelegeri cu PC(Antena3), cu scopul asigurării suportului mediatic în anul electoral 2012.

Alianţa PSD-PNL nu se va face, iar liberalii vor încerca probabil să arate că ei au vrut, dar n-a vrut PSD-ul.

Politica

Comentarii

Un comentariu to “Propunerea lui Crin: Alianţă PSD-PNL-UDMR pe 5 ani şi candidat comun la preşedinţie. Plan concret sau fumigenă?”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)