Triumful raţiunii: bătaia cu bâtele de la Ruginoasa n-a mai avut loc

Forfotă mare dimineaţa asta în comuna Ruginoasa, unde în fiecare an, în ultima zi a anului Delenii şi Vălenii îşi dispută supremaţia. N-au mai fost lovituri de bâte, ca în alţi ani, ci doar tatonări, şi o retragere înţeleaptă a combatanţilor.

Peste 2.000 de săteni au venit să asiste la „măcel”, unii dintre ei plecând dezamagiti acasa (sau la crasma) că au stat în frig pentru a vedea doar un război psihologic.

„Cele două grupări au venit din direcţii diferite şi au stat faţă în faţă câteva zeci de minute. Au fost mai degrabă tatonări. Cetele s-au apropiat, dar nu la mai mult de câteva zeci de metri. Oamenii nu s-au mai lovit cu bâtele. Tradiţia s-a respectat, chiar dacă bătaia propriu-zisă n-a mai avut loc”, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei ieşene Mihai Cojocariu, unul dintre cei care a îngheţat mai bine de cinci ore pe frontul de luptă.

Tradiţia bâtelor de la Ruginoasa este contestată vehement de autorităţi, după ce în urmă cu câţiva ani, confruntarea a degenerat în acte de violenţă.

Bătaia de la Ruginoasa, care se desfăşoară în fiecare an pe 31 decembrie, între „Deleni” şi „Văleni”, are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate.

Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

În urmă cu trei ani, mascaţii şi localnicii au atacat forţele de ordine, existând câţiva răniţi. În urma incidentelor din 31 decembrie 2007, au fost întocmite şase dosare penale, iar 20 de persoane au fost amendate.

În 2008 şi 2009, bătaia mascaţilor de la Ruginoasa a avut loc, fără a se înregistra acte de violenţă. In 2010 a triumfat ratiunea.

Diverse

Comentarii

3 comentarii to “Triumful raţiunii: bătaia cu bâtele de la Ruginoasa n-a mai avut loc”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)