Senatul spune NU alegerii primarilor într-un singur tur

Senatul a respins ieri propunerea de lege iniţiată de mai mulţi parlamentari PDL şi PSD, privind alegerea primarului într-un singur tur de scrutin. Proiectul a căzut la limită, cu 45 de voturi împotrivă şi doar 43 favorabile.

PSD şi PDL sunt interesate de un astfel de proiect, pentru că mare parte dintre actualii primari şi-ar recâştiga mandatele fără probleme la alegerile locale din iunie 2012. Calculele partidelor arată că oricât de slab ar fi primarul în funcţie, el nu poate lua sub 30 la sută din voturi, iar acest scor îi poate asigura victoria în alegeri.

La Iaşi, cel avantajat de un astfel de proiect ar fi primarul Gheorghe Nichita. În cazul în care alegerile s-ar ţine în două tururi, ca până acum, la Iasi am putea asista la surprize, prin apariţia unor independenţi, care pot înclina balanţa spre cel de-al doilea clasat, chiar dacă acesta din urma are doar 20 sau 25 la sută. În situaţia menţinerii sistemului actual, cu două tururi de scrutin, nu este exclus ca Gheorghe Nichita să se reorienteze şi să candideze la şefia CJ, unde şansele alegerii sale ar fi cu mult mai mari.

Legea este organică, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest caz.

Administratie, Politica

Comentarii

Un comentariu to “Senatul spune NU alegerii primarilor într-un singur tur”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)