Începe goana după primarii în funcţie

Adoptarea legii privind alegerea primarului într-un singur tur dă startul competiţiei pentru localele de anul viitor. Cum şansa cea mai mare în aceste alegeri o au primarii în funcţie, e clar că in prima faza, bătălia se va duce pe racolarea acestora. În judeţul Iaşi, PSD şi PNL au un număr egal de primari, în jur de 35, în timp ce PDL numără doar 20 de edili.

Cu alte cuvinte, orice rezultat al USL sub scorul de acum, adică 70 de primării, va fi un eşec al noii alianţe politice.

Pe formula noii legi, cel mai probabil, 90 la sută dintre actualii primari vor fi realeşi. Aşa că, e de aşteptat ca PDL în special, să încerce racolarea aleşilor PSD şi PNL, pentru a limita proporţiile înfrângerii.

Aceeaşi strategie o va avea probabil şi UNPR, care prin candidatura lui Constantin Simirad la şefia CJ, va încerca atragerea de primari din zona opoziţiei, în special din rândurile social-democraţilor. Uneperiştii se laudă că au deja câţiva primari acontaţi de la PSD, însă e posibil ca unii edili social-democraţi să joace la două capete. Adica să nu se pună rău cu actualul şef al CJ-ului, dar in final sa candideze tot din partea unuia dintre partidele din USL.

Probabil că nici PSD şi PNL nu vor sta cu mâinile în sân la Iaşi şi vor încerca să convingă câţiva edili pedelişti să treacă în barca USL.

Va fi o luptă aspră pe coclaurile judeţului, pentru că primarii aleşi în iunie 2012 vor decide soarta parlamentarelor din toamna viitoare.

Politica

Comentarii

3 comentarii to “Începe goana după primarii în funcţie”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)