Zona stângii, noua ţintă electorală a lui Băsescu?

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, cu atacul virulent la regele Mihai, n-a fost întâmplătoare. Adică n-a fost o scăpare prezidenţială, ci totul a fost rodul unei strategii, cu un anume scop.

Ce l-a determinat pe Băsescu să arunce afirmaţia cu pricina? Posibil să fi vizat tocmai coalizarea reprezentanţilor opoziţiei împotriva sa, pe tema regelui. Am văzut deja tot felul de personaje, anti-monarhiste convinse, care au sărit ca arse în apărarea regelui Mihai. Un tupeu maxim al unor foste fosile comuniste, care prin anii 1990 tunau şi fulgerau când regele intenţiona să revină în ţară.

Deşi părerile oamenilor simpli vizavi de rege s-au mai nuanţat între timp, iar mulţi şi-au dat seama că pericolul revenirii monarhiei nu există, sunt suficienţi români care îl văd pe regele Mihai exact ca în anii 1990. Atunci, la adresa fostului monarh se lansau tot felul de acuzaţii, cu vagoanele de aur scoase din ţară etc.

Ieşirea lui Traian Băsescu a fost făcută clar din raţiuni electorale, consilierii prezidenţiali băgându-i tema în faţă, ştiind exact cum gândeşte strada.

E al doilea subiect sensibil zgândărit de Cotroceni în ultimele săptămâni. Mai întâi a fost împingerea UDMR către colţ, prin subiectul referitor la regionalizare. Acum, preşedintele pune pe tapet chestiunea trădării regelui Mihai.

Vor mai urma probabil şi alte „bombe”, pe chestiuni sensibile, opoziţia muşcând deocamdata din plin momeala prezidenţială.

Mai e ceva care a trecut neobservat în ultimele zile: rezultatele unui sondaj comandat de RealitateaTV, care a măsurat încrederea politicienilor zilei. Traian Băsescu era cotat pentru prima dată în ultimul an la 22 la sută, după ce luni la rând n-a depăşit 10-15 procente.

Prin ieşirea din această săptămână, Băsescu a reuşit ostilizarea electoratului PNL, dar posibil să smulgă puncte din zona nostalgicilor de stânga.

Problema e cu ce ne alegem noi din zumzetul electoral care sigur va dura cel puţin un şi jumătate.

Politica

Comentarii

4 comentarii to “Zona stângii, noua ţintă electorală a lui Băsescu?”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)