Florin Ghetau
ziarist, Iasi
Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjeaza la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stiu mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.
Nimeni nu e de neînlocuit dar – uneori – este nevoie de mai multe persoane pentru a înlocui una singură. (Claire Martin)
Esti de acord ca Dacian Ciolos sa ramana premier si dupa alegerile din 11 decembrie?
Total Voters: 233
Powered by Wordpress | WP Premium theme by Premium Wordpress Themes
Copyright 2025 JURNAL VIRTUAL. All rights reserved
DE CE NU POATE COZMANCIUC REPREZENTA PNL-ul ?
Dragi colegi liberali,
Este sigur că unii dintre dumneavoastra – neimplicaţi în jocurile de culise şi de interese făcute în filiala Iaşi de cîţiva “ aleşi “ de a-i noştri – pot percepe critica şi nemulţumirea mea continuă, atitudinea mea publică de antagonism faţă de conducere, ca pe o frondă perpetuă sau interesată – ce devine plictisitoare – iar atitudinea de noncombat al celor vizaţi, un exemplu real de democraţie interna de partid – atunci cînd un membru de rînd poate critica o conducere abuziva, fără să păţească nimic.
Desigur, alţii care ştiu şi nu sînt de acord cu această stare de lucruri, nu fac decît să jubileze poate aşteptînd minuni care nu pot veni niciodată luptînd cu un pistol cu apă, contra unei formaţii militare înarmată pînă in dinţi, cu cele mai sofisticate arme…
De-a lungul istoriei, s-a dovedit că o bătălie poate fi cîştigată de o armată inferioară ca dotare, dar care îşi copleşeşte duşmanul prin număr şi prin sacrificiul cu care îşi apără cauza .
Dacă ne uităm în urmă, – după revoluţie ( ? ) – vedem că la Iaşi, PNL n-a cîştigat niciodată o majoritate confortabilă, care să-i asigure exercitarea puterii şi asumarea guvernării – cu tot ceea ce înseamnă şi implică acest lucru. De ce ? Lăsînd la o parte perioada de degringoladă şi turbulenţe din politica românească din primii 6-8 ani de după 1990, începînd din anii 98 şi pînă în prezent, filiala ieşeană a PNL a fost frămîntată continuu de disensiuni şi controverse între diferiţi lideri de conjunctură, care s-au dorit doar în capul mesei, dar fără să aibă mare lucru chiar în capul lor.
După 2000, pe cînd Fenechiu – altfel dibaci şi tenace – şi-a început pas cu pas cucerirea piscului, a fost pentru prima dată pot spune, cînd s-a simţit cu adevărat că cineva doreşte să ajungă în vîrf şi odată ajuns, poate trage după el, inclusiv pe şerpaşii care i-au cărat bagajul…E drept, în acest urcuş al lui Fenechiu, au căzut în crevase şi antemergători cu experienţă în alpinism politic, dar care din motiv că nu s-au neasigurat suficient, şi-au găsit sfîrşitul sau şi-au rupt coloana vertebrală pe parcurs.
Nu putem să ignorăm importanţa rezultatelor obţinute în filiala ieşeană după alegerea domnului Relu Fenechiu în fruntea ei. Nu putem ignora de asemenea perioada 2004 – 2008, cînd, în contextul efervescenţei guvernării PNL – iste în minoritate, după scindarea “democraţilor” şi ruperea alianţei DA, am fost nevoiţi să facem compromisul cu PSD-ul. Atunci, filiala ieşeană condusă abil de Fenechiu, a reuşit să impună cîţiva miniştri mai mult decît onorabili şi buni manageri, facînd de fapt să crească prestigiul şi cota noastră în ţară. Ce i se poate reproşa ?
- Că în timpul perioadei cît PNL a fost la guvernare naţională, a condus filiala Iaşi numai în direcţia satisfacerii intereselor sale personale şi a staff-ului care îl menţine la putere pe plan local.
- Nu a folosit conjuctura favorabilă din acea perioadă pentru a putea creşte prestigiul PNL în ochii electoratului ieşean şi nu a luat măsurile adecvate pentru a cîştiga primăria Iaşi, care a încăput din nou pe mîna PSD-ului.
- Acoperit de pactizarea la nivel naţional cu PSD pentru a rezista cu un guvern minoritar, a fraternizat pe plan local cu Nichita şi mafia psd-istă din primărie şi din judeţ, pentru a-şi satisface propriile interese – ale sale şi ale apropiuaţilor săi.
- Astăzi, afacerile oneroase au ajuns probabil într-un asemenea stadiu, încît a călcat interesele PNL şi face jocul eternului rival politic PSD. Nu se explică astfel noncombatul şi numirea după propria voinţă ca potenţiali candidaţi oameni nereprezentativi pentru filială, gen Chirilă şi Cozmanciuc.
- A implementat în filiala ieşeană o adevărată dictatură, întronînd un spirit de blazare şi dezamăgire în rîndul membrilor, care nu mai pot accede în nici o funcţie sau nu mai pot spera la cîştigarea unui loc eligibil în cadrul organizaţiei, dacă nu-i sunt obedienţi lui Fenechiu, sau oamenilor săi.
- NU doreşte să ne mărim scorul în alegeri, prin măsuri adecvate. Prin atitudinea actuală, discreditează valoarea şi onorabilitateaPNL-ului local.
Ce măsuri s-au luat la conducerea filialei, de am reuşit marea performanţă în 2008 să avem doar 4 consilieri locali ? Ce au făcut ei pentru creşterea prestigiului PNL la Iaşi ? Au ridicat doar mîna girînd cu votul lor toate şmenurile pe care primaria le face cu banii publici, în detrimentul ieşenilor, dar în interesul a cîtorva membri liberali. Doi liberali obedienţi lui Fenechiu, au primit funcţii de directori în instituţii din subordinea primăriei. Asta vor liberalii din Iaşi ? Acesta este “targetul” nostru ? Tot cu ăştia trebuie să defilăm mai departe ? O lege firească este aceea să stai în fruntea unor oameni, atîta timp cît faci pentru ei ceea ce trebuie – pentru care ei te-au ales. Apoi, cînd nu mai faci – indiferent de motive – te dai la o parte, sau eşti dat la o parte daca nu înţelgi de bună voie că devii duşmanul celor ce te-au ridicat.
Cum să vorbească Cozmanciuc în numele liberalilor, cînd numele său este sinonim cu dezastrul în care CET-ul i-a adus pe ieşeni ? Cum să-l aleagă cineva pe acest domn în fruntea judeţului ? Oare aşa de proşti suntem crezuţi ? Ce tot o luăm de la 48, că CET-ul a fost pus la pămînt de Simirad ? Trebuia un liberal să accepte cu obedienţă o funcţie care era mai mult decît evident, că ne va păta onoarea ? Chiar dacă nu există termeni de comparaţie în ce priveşte modul superlativ de conducere a Ateneului, trebuia Liviu Brătescu să accepte funcţia de conducere pentru a n-i se putea scoate ochii că suntem părtaşi la guvernarea CATASTROFALĂ a PSD-ului ? Plătim scump cu imaginea aceste prostii. Nu am să încetez niciodată să o venerez pe stimata Doamnă Camelia Gavrilă, care a dat dovadă de o mare moralitate şi verticalitate, atunci cînd s-a retras din funcţia de viceprimar fără cap şi membre, care îi fusese hărăzită de Nichita şi Fenechiu…Aşa trebuia procedat dacă vroiam să fim cineva, să însemnăm ceva pentru ieşeni, dar se pare că merităm să fim veşnic conduşi prost, de oameni interesaţi.
Chiar şi în PNL se manifestă efectul de turmă ? Da, chiar !
Unii chibiţi de duzină, rozători de ciolan prin curtea PSD-ului, îmi sar la beregată crezînd că mă pun cu botul pe labe, acuzîndu-mă vehement că subminez autoritatea şi existenţa USL-ului. Să fie clar, odată pentru totdeauna : sunt devotat trup şi suflet ideii de USL, am jubilat şi am vibrat la înfiinţarea ei, dar ceea ce spun eu aici, nu are nicidecum rolul să lovească în USL, ci, dimpotrivă, aşa cum văd eu lucrurile, la Iaşi, USL-ul poate funcţiona numai dacă ALEŞII şi nu NUMIŢII celor trei formaţiuni, intră democratic într-o competiţie a sondajelor corecte a celor mai bine plasaţi.
Altfel, vă asigur că la locale, electoratul NU va da votul USL-ului, ci oricărui alt candidat, care astăzi poate nici nu apare vehiculat în media…La parlamentare, la Iaşi, SIGUR USL va cîştiga !
Mulţumim pentru părere, domnule Mihăilă!
Sa va fie de folos !