Dispută între Băsescu şi Vosganian pe tema băieţilor deştepţi din energie. Băsescu: Minte cu neruşinare. Vosganian: Cer SRI şi DNA să clarifice lucrurile

S-a redeschis conflictul între şeful statului Traian Basescu şi liberalul Varujan Vosganian. Acesta din urmă a spus azi la Iaşi că atât el, ca fost ministru al Finanţelor, cât şi Codruţ Sereş, fost ministru al Economiei, i-au dat preşedintelui Traian Băsescu toate contractele din energie.

El a răspuns acuzaţiilor şefului statului că a minţit cu neruşinare şi că a refuzat să îi prezinte contractele încheiate cu „băieţii deştepţi din energie”.

„Nu numai eu, dar şi Codruţ Sereş i le-a dat. I le-am dat pe suport electronic pe toate. Dacă nu i le-am dat şi dacă dânsul le-a cerut, atunci cum se face că din decembrie 2006 şi până în 2011 preşedintele nu şi-a adus aminte de asta? Brusc şi-a adus aminte acum. De ce cinci ani nu s-a simţit deloc indignat că nu i-am dat contractele din energie şi după cinci ani şi-a dat seama că nu le-a primit? În plus, ar fi interesant de ştiut de unde a primit preşedintele copiile trunchiate după contracte, aşa cum a susţinut”, a afirmat Varujan Vosganian.

Liberalul a dezvăluit că nu doar că i-a dat preşedintelui contractele respective, ci a pomenit şi în CSAT despre acest lucru.

Vosganian a afirmat că va trimite scrisori către Parchet, DNA şi SRI pentru a cere lămuriri pe acest subiect.

Totodată, Vosganian a precizat că va cere Ministerului Economiei toate documentele pe care le-a semnat şi prin care a solicitat să se vândă energie în afara bursei.

„De la Ministerul Economiei am să cer toate mandatele pe care în 2007 şi 2008 le-am semnat şi prin care am solicitat să se vândă energie electrică în afara bursei şi toate mandatele din 2009 până 2011 prin care s-a solicitat acelaşi lucru. Vreau să ştiu cantităţile vândute în afara bursei în anii 2007 şi 2008 şi care au fost cantităţile vândute după 2009. Mai doresc să ştiu de la serviciile de informaţii, de la Parchet şi DNA de ce eu am făcut comerţ secret cu avuţia ţării şi aceste instituţii nu au ştiut nimic”, a declarat Vosganian.

El a mai spus că, el însuşi, în anul 2007 a dat un ordin prin care a interzis vânzarea energiei electrice în afara bursei.

„Rog Parchetul, DNA şi SRI să comunice toate anchetele şi cercetările pe care le-au făcut în legătură cu afirmaţia «Vosganian a minţit cu neruşinare tot timpul şi a prelungit contractele fără să spună». Ori Parchetul, DNA şi SRI ştiu că eu fur din banul public şi atunci de ce nu acţionează, ori aceste instituţii nu ştiu şi atunci mă întreb de unde ştie preşedintele”, a declarat Vosganian.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, la B1TV, că fostul ministru liberal al Finanţelor şi Economiei, Varujan Vosganian, a refuzat să îi prezinte contractele care au fost încheiate cu “băieţii deştepţi din energie”, minţind cu neruşinare.

“Le-am cerut în mod repetat (contractele – n.r.). Mi se spune că sunt contractele făcute. Chiar zilele trecute îl auzeam pe Varujan Vosganian minţind cu neruşinare, au fost făcute pentru prima dată contractele în timpul lui Dan Ioan Popescu, domnul Varujan Vosganian le-a prelungit în 2008 până în 2014 şi domnul Videanu le-a mai prelungit o dată, modificând condiţiile de plată, până în 2018. Deci nu am reuşit. Vosganian a minţit cu neruşinare tot timpul şi a prelungit contractele fără să îmi spună. Vă rog să vă imaginaţi că îi spunea preşedintelui «Nu pot să vă dau contractele domnule preşedinte, sunt secrete». Îi spunea asta cu tupeu preşedintelui Traian Băsescu”, a declarat şeful statului.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)