Dumitru Oprea schimbă foaia pe plan local şi ridică miza. Dacă nu-i iese, se va prăbuşi, atât el, cât şi întreaga echipă de parlamentari PDL

Politicienii Iaşului, de la putere şi opoziţie, au arătat azi că se poate. A fost probabil prima întâlnire comuna PDL-PSD-PNL din ultimii ani, în care s-a discutat fără scandal despre aeroport. Nu mai contează cine are proiectul cel mai bun, ci trebuie găsită varianta cea mai rapidă şi convenabilă financiar.

Ani de zile, PDL, PSD şi PNL s-au ciondănit pe toate subiectele posibile. E drept că, din punct de vedere politic, Iaşul e unul extrem de complicat. PDL are guvernul şi cei mai mulţi parlamentari în municipiu, PSD deţine primăria, în timp ce PNL are drept de veto în CJ.

Fiecare din cele trei formaţiuni are propria influenţă. Dacă mai adăugăm şi faptul că la CJ şef e Constantin Simirad (UNPR), tabloul e unul şi mai pestriţ. Nici un partid nu deţine monopol în Iaşi şi culmea, nu poate mişca lucrurile fără sprijinul celorlalţi.

E cazul ca măcar pe proiectele mari (aeroport, autostradă etc), partidele din Iaşi să meargă unitar. La fel au procedat şi alte oraşe mari ale ţării, în special Clujul, unde lucrurile s-au mişcat, pentru că a existat voinţă politică. Faptul că primarul Sorin Apostu a călcat strâmb e o altă poveste, iar PDL va plăti preţul pentru hrăpăreţul edil din Ardeal.

Întâlnirea de azi nu rezolvă lucrurile. Nici măcar nu le mişcă. E nevoie de proiecte scrise, dar mai ales de influenţă la Bucureşti. Pe care, din păcate, Iaşul n-a avut-o în acest mandat.

Pe de altă parte, noul lider al PDL Iaşi, Dumitru Oprea încearcă să preia iniţiativa în plan local şi să arate că se poate şi altfel. E un demers cu două tăişuri. Dacă îi iese, şansele sale la primărie cresc. Dacă totul rămâne la stadiul de vorbe, alegerile nu vor fi un prilej de bucurie pentru PDL. Aici nu e vorba doar de Oprea, ci de întreaga echipă de parlamentari democrat-liberali.

Politica

Comentarii

8 comentarii to “Dumitru Oprea schimbă foaia pe plan local şi ridică miza. Dacă nu-i iese, se va prăbuşi, atât el, cât şi întreaga echipă de parlamentari PDL”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)