Avantajele şi dezavantajele lui Nichita în viitoarea campanie pentru primărie

AVANTAJE:

•   Scrutinul se desfăşoară într-un singur tur, iar primarii în funcţie sunt avantajaţi. De regulă, primarii în funcţie iau minim 30 la sută. Chiar şi cu acest scor se pot câştiga alegerile.

•   Beneficiază de sprijinul PNL, iar teoretic, Nichita ar trebui să câştige lejer alegerile. Rămâne de văzut cât din electoratul PNL va vota cu Nichita, pentru că există alegători liberali nemulţumiţi de activitatea primarului PSD.

•   Dincolo de sprijinul USL, Nichita se bazează pe infrastructura primăriei. Directorii şi oamenii din subordine se vor transforma în agenţi electorali, la fel ca în campania trecută. Orice şef de serviciu, regie sau societate din parohia sa va fi direct interesat de realegerea lui Nichita. E vorba de frica de a-şi pierde posturile călduţe, în cazul înfrângerii primarului. Exemplul şefului Hordilă de la Poliţia Locală, pentru care ordinea locală înseamnă protejarea lui Nichita, e relevant.

•   Lipsa unei alternative serioase în tabăra opoziţiei, cel puţin deocamdată, e un alt avantaj pentru Nichita. PDL şi UNPR nu au deocamdată la Iaşi o strategie. Apariţia a 2-3 candidaţi la primărie pe această zonă îl favorizează clar pe Nichita.

•  PDL va deconta în marile oraşe costul guvernării. USL va specula cu siguranţă această situaţie.

DEZAVANTAJE:

•  Desprinderea localelor de parlamentare nu e favorabilă lui Nichita. Primarul are suficienţi opozanţi în filială şi e de aşteptat ca aceştia să nu se omoare cu firea în campanie.

•  Campania se va axa pe problemele Iaşului, iar administraţia Nichita nu prea are cu ce se lăuda la acest capitol. Oraşul e sufocat de împrumuturi, iar şantierele nu vor putea fi închise până la 1 iunie.

•  Primarul e deja la al doilea mandat, iar în opt ani, nu a dovedit că ar avea vreo strategie. Oamenii s-au săturat de promisiuni, vor fapte. Iar la capitolul realizări nu se vede mare lucru.

•  Coagularea opoziţiei împotriva sa nu-l favorizează pe Nichita. Varianta unui candidat credibil, provenit eventual din societatea civilă, sprijinit de mai multe partide, dar şi de diverse asociaţii locale, e cea mai proastă pentru actualul primar. Soluţia e insa puţin probabilă, având în vedere ambiţiile dar şi rivalităţile din târg.

Politica

Comentarii

4 comentarii to “Avantajele şi dezavantajele lui Nichita în viitoarea campanie pentru primărie”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)