Iaca tramvai: Cluj vs Iaşi
Primăria Cluj-Napoca a anunţat că primul tramvai polonez (foto stanga), care va circula prin oraş după finalizarea investiţiei în modernizarea liniei de tramvai, va ajunge mâine la Cluj. Tramvaiul, a cărui valoare ajunge la 1,5 mil. euro, este adus de la fabrica poloneză PESA.
În timp ce la Cluj, oamenii se pregătesc să urce în tramvaie nou-nouţe, la Iaşi sunt aceleaşi tramvaie proaspăt vopsite (foto dreapta), dar vechi de când lumea.
Colac peste pupăză, azi în Tătăraşi, un tramvai a luat-o singur la vale, după ce vatmanul a uitat să tragă frâna.
nichita ia 100 de tramvaie cu banii astia, ca nu are RATP nici linii de garare pentru ele.Si mai câştiga mandate de primar fără număr. Ca, Iasiul iubeşte USL-ul!! Până la moarte,cum ar zice ultrasii din Copou.
apropo de ultrasi. sunt un suporter infocat al echipei de fotbal. am vzt ca sambata intrarea la meciul cu Faru e libera dar ca se vor da totusi tichete. cum adica?
eista riscul ca biletele sa ajunga doar la oamenii PSD, iar noi fraierii care mergem etapa de etapa la stadion sa ramanem pe dinafara.
ma poate lamuri cineva?
cum adica. ori e gratis ori cu tichete?
Daca iei 10 tramvaie de astea asiguri maxim 2 trasee. Dar te costa 15 milioane de euro. Echivalentul a 100 de autobuze.
Nu stiu cum face Clujul, dar la Oradea tramvaiele alea noi au bagat primaria in faliment…
Si eu vreau tramvaie noi, dar ca om de afaceri cred ca Primaria Cluj risca falimentul pe criza asta.
domnule ghetau, nu inteleg aceste rautacisme la dvs. se vede clar de partea cui sunteti: culoarea acelui tramvai spune tot… faceti campanie pentru ppdd
)
@domnule marius, m-ati nimerit! ar fi trebuit sa renunt la poza cu pricina… noroc de culorile vechiturii din dreapta… se mai echilibreaza peisajul
Ce rautacisme bre, la Cluj e PDL, d’aia merge cum vedeti. Din cauza lor, mama lor de hoti, pedelisti nenorociti, in ce hal au adus Clujul, la Iasi e bine asa cum e, ce nu vedeti ca se munceste? Ce mai vreti? Nichita iubeste Iasul.
Extras din Propunerea-Program de reorganizare a serviciilor Primariei Iasi, elaborate de subsemnatul incepand cu anul 2004…
În ultimii ani, traseele tramvaielor ce străbăteau cîndva oraşul s-au rărit considerabil. Se dovedeşte şi aici o lipsă de viziune pe termen mediu şi lung, precum şi regîndirea unor trasee în scopul eficientizării. Investiţiile făcute în infrastructură denotă o nepricepere crasă într-un domeniu destul de banal. Suntem printre puţinele oraşe din ţară şi din UE cu linie îngustă, iar fabricanţii de unităţi de transport pe astfel de ecartament au din ce în ce mai puţine comenzi. Era normal ca odată cu înlocuirea fundaţiei şi a traverselor vechi, să se dubleze o şină (exterioară) şi să se creeze concomitent cu aceste investiţii, ecartamentul normal, care să permită ca în cîţiva ani să putem rula tramvaie noi, moderne, aşa cum au văzut edilii prin toată Europa prin care s-au plimbat la schimburi de experienţă. Nu-ţi trebuie să citeşti studii sofisticate de fezabilitate sau să-ţi dai doctorate în transport electric pentru a trage niste concluzii care să-ţi împingă gîndirea spre viitor…Totuşi, liniile înguste trebuie menţinute pentru ca în viitor să facem şi pentru noi tramvaie de epocă – agrement – cu patină interbelică, iar vara să oferim trasee turistice de plesire pentru turişti sau pentru ieşenii ce doresc aceasta.
Pentru suporterul infocat: abonamentele suporterilor infocati sunt valabile, sa stea linistit. Pentru autorul articolului: Boc a dat la Cluj fonduri de nenumare ori mai multe si mai mari decat la Iasi, asa ca, domnule Ghetau, chiar nu ati reusit sa faceti o comparatie reusita in favoarea partidul portocaliu , care a nenorocit pensionarii si bugetarii si in general pe toata lumea afectata de guvernarea catastrofala PDL.
este o mare diferenta, ceea ce s a petrecut in tatarasi nu e din vina vatmanului ci mai degraba tehnologii avansate de care ei au parte:))
@paul
Si vrei sa zici ca ponta ii va da lui Nichita bani de tramvaie moderne si putina minte ?
Cei din Cluj au terminat investitia pentru liniile de tramvai,la noi mai au de lucru un pic si o sa avem si noi tramvaie noi la Iasi.Ele se iau pe fonduri Europene si pana nu vin inspectorii europoeni sa vada ca infrastructura noua este ok atunci iti vor da si bani sa cumperi tramvaie noi.
Iata povestea tramvaiului mov de la Cluj relatata de Cotidianul : ” Avem tramvai. Una bucată! Dar nu avem şine de tramvai! Dar ce mai contează?! La Cluj avem stadion, dar nu avem evenimente pe el. Avem o Sală Polivalentă terminată 60%, plătit deja 6,3 milioane lei, dar blocată în instanţă pentru că primăria nu a jucat corect la licitaţie. Boc a tăiat şi panglici multe. Avem şi autostradă! Dar de fapt nu Târgu Mureş-Oradea, ci un amărât de 55 kilometri din Someş în câmp. Avem şi Centură! Dar surpată. Avem şi primar la puşcărie. Avem şi premier care se vrea primar! Am avut şi cosaş care s-a vrut premier, dar am păţit-o! Noi, cei mulţi, nu ei, cei portocalii. Portocalii care, cu mic, cu mare s-au adunat să vadă mare aminune, tramvaiul mov. Primarul Moisin, el nu are nici o vină că e primar, de vină e „nesimţiţii”de la DNA, chiar s-a jucat cu manivela făcând pe vatmanul.
Şi toată floarea cea vestită şi mult hulită a portocaliilor a fost prezentă la eveniment: Boc, Budă, Hărdău…
Ce căutau ei acolo, nimeni nu ştie. Moisin spunea că tramvaiul ăla mov se datorează şi grijei Guvernului condus de Boc şi a deputaţilor şi senatorilor portocalii. O fi campania eloectorală din Cluj una sforăită şi adormită, dar mintea noasră nu! Calea de rulare pe care fuge minunea aceea mov e un proiect european, în valoare de 25 milioane euro, finanţat din fonduri nerambursabile. Guvernul a cotizat şi el cu 3-4%, că nu avea ce face. Iar prin marea grijă a Guvernului, am ajuns să avem 14% cotă de absorbţie fonduri europene, codaşii Europei. UE ne-a pus pe tavă bani, dar, prin Grija Guvernului Boc, nu i-am accesat, întrucât, deh, banii europeni se deturnează mai greu către firmele europene. Dacă marele Guvern era grijuliu cu noi şi nu cu ei, portocaliii de casă, trebuia să avem grad de absorbţie de 60% şi în Cluj să avem 20 de proiecte pe infrastructură, nu unul. Cam aşa stă treaba cu marele Guvern grijuliu Boc ! Lui trebuie să îi mulţumim! Dar nu pentru tramvai! Ci pentru multe alte neajunsuri!
Calea de rulare tramvai ne-a făcut-o cadou UE. Ca să ne apropiem de nivelul UE. Iar tramvaiele au fost achiziţionate dintr-un credit luat de Primărie de la CEC Bank, în valoare de 300 milioane euro, fonduri prin care se vor plăti şi alte lucrări. Iar la acel credit doiobânzile şi soldul va fi plătit de toţi clujenii!
În ceea ce-i priveşte pe parlamentari, din câte ştiu, în Parlament, ei votează legi pentru toată România! Din câte am văzut la televizor, dorm sau chiulesc ori se îmbuibă la bufet! Dar sub nici o formă nu duc grija tramvaiului de la Cluj! Şi nici a asfaltului de pe strada ta! Şi dacă intervin pentru anumite proiecte locale, atunci, probabil, se numeşte trafic de influenţă, aşa că nu e posibil!
Aşadar Boc a fost prezent la descălecatul tramvaiului cel fără de şine. Restul de tramvaie vin după alegeri. Acesta a fost adus, aşa, ca motiv de joacă cu manivela pentru Moisin şi ca pretext de a ieşi în stradă pentru Boc. Că altfel, oricum nu îl mai bagă lumea în seamă! Şinele se termină marţi. Mai tăiem o panglică cu toată floarea cea vestită şi mult hulită. Apoi inaugurăm şi parcul. Mai tăiem o panglică.
PS: Şi pentru că tot suntem la cale rulare tramvai, ia ghiciţi în ce buzunare au ajuns o parte din cele 25 de milioane de euro ale proiectului?! Să fie gaşca lui Băsescu, adică Udrea şi Blaga ?! Printr-o oarecare firmă… ” , scriu jurnaliștii de la Foaia Transilvană.
@SAB
Si spargem din nou strazile sa refacem infrastructura pentru ecartamentul normal, cu alti bani, cu alte santiere, cu alte generatii chinuite, pentru ca niste contemporani nu au minte nici cat marean?
Ce vezi in poza de mai sus, nu se poate face decat pe boghiuri normale, nu pentru linie ingusta! Parerile este bine sa le expunem public, daca avem macar catusi de putzin tangenta cu problema, altfel, e de ras…
Da e drept arata bine acest tramvai, dar am vazut poze din interiorul unde din pacate imi pare ca are cam putine scaune si nu este la fel de incapator cum pare de afara. Acum daca vom avea sau nu si noi in iasi asa ceva om vedea, pt ca asa cum spune si SAB la noi inca nu s-au finalizat lucrarile la calea de rulare a tramvaielor, nu avem decat tronsoane dar nu un traseu cap coada.
NU NE MAI ARĂTAŢI MAIMUŢA
De cîteva zile, avem parte – prin intermediul presei, evident – să ne uităm la poze cu tramvaie „pullman” care de curînd circulă şi în Cluj Napoca, nu şi în Iaşi Holboca, a devenit subiect de frustrări electorale.
Evident, Boc a băgat masiv lemne în sobă, şi a marşat pe puterea de care a abuzat în interesul urbei sale.
La Iaşi, avem o situaţie aparte, care de unde constituia un handicap, putea cu puţin noroc şi minte, să ne fi adus şi un mare avantaj.
Tramvaiele poloneze de tip „pullman”, au marele defect că nu se fabrică decît pe ecartament normal, iar deocamdată, la noi nu sunt viabile.
În schimb, cu un dram de inteligenţă şi puţin spirit managerial, cîţiva intreprinzători selectaţi din RATEC, ajutaţi de autorităţi, ar fi putut să dezvolte talentul unor meseriaşi şi într-o Nicolină falimentară, sau la o secţie a CUG-ului terminat, ar fi făcut o fabrică de tramvaie de epocă, care să fie exportate pe bani grei afară.
Ca să putem rula acum tramvaiele moderne care circulă deja in toată UE, avem nevoie de linii cu ecartament normal.
Dacă tot am băgat miliarde în refacerea infrastructurii la tramvaie, o minte cît de cît trează, ar fi cerut proiectanţilor şi executanţilor să gîndească nişte traverse mai speciale, astfel încît să se mai adauge o şină exterioară şi pe aceste trasee aveam concomitent ecartament normal şi îngust.
La ce ne-ar fi folosit ? Simplu. Pînă aveam bani de tramvaie moderne, rulam rablele existente, care ulterior le puteam transforma în „tramvaie de epocă”, deschise – preparate special pentru scop turistic – şi cu banii cîştigaţi sau cu fonduri europene ne cumpăram şi noi cîteva „pullmanuri” să ne tragem cu ele pînă la Tomeşti, Leţcani, Miroslava ( cu peron pe partea vilei lui Simirad ), Aroneanu – prin Ciric, etc. O fi fost rău ?
Dar cu insi ca al de Chirica –director tehnic – şi gîndirea îngustă a domnului premare Nichita, va trebui ca alte generaţii s-o ia de la capăt cu şantierele, cu bani împrumutaţi, cu alte campanii electorale.
Noi muncim, nu gîndim, Iaşul are nevoie de timp. Sunt sloganuri care ne duc la începutul istoriei, sunt oameni care ne amărăsc viaţa. Să folosim votul pentru viitorul copiilor noştri, nu pentru cel al strănepoţilor !
Votaţi ! Votaţi cu discernămînt !