Grupul «Iaşul iubeşte teii»: Apelul primarului Nichita la arhitecţi este tardiv şi nu justifică deciziile deja luate

În urma declaraţiilor inexacte sau eronate ale Primarului Gheorghe Nichita în conferinţa de presă organizată vineri, 26 aprilie 2013, Grupul de iniţiativă civică „Iaşul iubeşte teii” îşi manifestă profunda îngrijorare faţă de dezvoltarea durabilă a oraşului Iaşi. Ignorarea principiilor şi regulilor urbanistice de către autorităţile publice impune aducerea la cunoştinţă a următoarelor aspecte care fac referire la decizia arbitrară şi abuzivă a tăierii teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare:

• Rezistenţa la schimbare invocată de primarul Municipiului Iaşi ca fiind motivul principal al protestelor civice este un temei lipsit de conţinut. Demersul şi solicitările noastre reprezintă rezistenţa la ilegalitate, incompetenţă şi dezinformare. Teii de pe bulevardul Ştefan cel Mare au fost tăiaţi ilegal, fără o expertiză dendrologică, iar modul în care Primăria din Iaşi gestionează spaţiile verzi din oraş este unul iresponsabil.

• Aspectul temporar al pietonalului Stefan cel Mare nu este scuzabil în lipsa unui plan concret de reamenjare realizat de experţi şi bazat pe studii de specialitate, iar decizia tăierii teilor devine şi mai gravă în contextul lipsei unei viziuni de ansamblu asupra modului în care va arăta pietonalul Ştefan cel Mare.
Cea mai importantă zonă a oraşului nu se poate dezvolta în funcţie de „cererea”unor cetăţeni care vor fi consultaţi pe parcursul procesului, şi nu anterior, şi în funcţie de „privaţii” care vor iniţia varii activităţi comerciale în zonă. Ideile menţionate reflectă o derogare de responsabilitate, iar „modernizările” realizate cu o lipsă totală de anticipativitate au afectat şi vor afecta oraşul nostru în mod irevocabil şi pe termen lung.

• Argumentul conform căruia teii obturau prin coronament vizibilitatea clădirilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare, a fost demontat în repetate rânduri, de o serie de specialişti din ţară şi din străinătate, inclusiv arhitecţi, cât şi de societatea civilă ieşeană. Este inexplicabil de ce acest argument continuă sa fie invocat.

Apelul Domnului Primar Nichita la ajutorul arhitecţilor locali este tardiv şi formulat post factum şi nu poate justifica retroactiv decizii luate deja.
Solicităm ca orice decizie care urmează să fie luată pentru continuarea modernizării pietonalului Ştefan cel Mare să aibă la bază studii şi planuri concrete, iar implementare acestora să se realizeze doar după consultarea opiniei publice.

• Politizarea discursului este nejustificată. Caracterul apolitic al demersurilor noastre a fost comunicat la fiecare acţiune, iar scopurile noastre vor fi mereu publice şi transparente. Ceea ce contează nu este culoarea politică temporară a unei instituţii a statului, ci gradul de competenţă, responsabilitate, transparenţă şi integritate civică a angajaţilor ei. În acest caz, este vorba despre angajaţii în subordinea directă a domnului Primar Gheorghe Nichita.

Cererile noastre rămân neschimbate şi vor continua să fie aduse la cunoştinţa instituţiilor locale până când vor fi rezolvate în totalitate: replantarea teilor pe bulevardul Ştefan cel Mare, sancţionarea individuală a responsabililor pentru tăierile ilegale ale arborilor; realizarea de consultări publice pentru proiectele urbanistice majore; o guvernare locală care să reprezinte interesele cetăţenilor prin decizii luate în mod transparent şi democratic, bazate pe studii întocmite de experţi independenţi şi făcute publice înainte de a fi implementate.
De asemenea, solicităm realizarea de urgenţă a registrului spaţiilor verzi, inexistenţa acestuia plasează Primăria Municipiului Iaşi într-o stare perpetuă de ilegalitate.

SURSA: Comunicat de presă «Iaşul iubeşte teii»

Administratie, Diverse

Comentarii

4 comentarii to “Grupul «Iaşul iubeşte teii»: Apelul primarului Nichita la arhitecţi este tardiv şi nu justifică deciziile deja luate”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)