Iaşul, cuprins de FILIT. Zeci de evenimente în cadrul festivalului

Zeci de evenimente vor avea loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (23-27 octombrie) – FILIT, realizate în parteneriat cu majoritatea instituţiilor educaţionale şi culturale din judeţul Iaşi. Expoziţii de carte, fotografie şi pictură, concerte, dezbateri, concursuri sunt doar câteva tipuri de evenimente care vor însoţi programul oficial al festivalului.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi este parte a FILIT prin programul Scriitori printre liceeni”, organizarea concursului „Cea mai îndrăgită carte a anului 2012”, cu un juriu format din cei mai buni elevi de liceu, precum şi prin organizarea unei mese rotunde profesionale: o întâlnire între profesorii de limba română și de limbi străine și traducătorii invitați.

FILIT realizează în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași întâlnirea profesională între studenți și profesori de la traductologie cu traducători intitulată „Lost in the Original”.

Muzeul Literaturii Române Iaşi va prezenta expoziţia „Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu: portrete grafice inedite”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU) pe cea intitulată „Literatura română pe meridianele lumii”. Filiala Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici va găzdui Salonul Artelor Vizuale Ieşene, iar Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România o întâlnire informală cu traducătorii străini din limba română.

Fundaţia Comunitară Iaşi programează în cadrul FILIT o ediţie specială a „Cafenelei publice”, coordonatorii şi redactorii revistei “Alecart” vor purta zilnic discuţii cu scriitorii care au acceptat invitaţia festivalului. Ateneul Tătăraşi propune o expoziţie de fotografie şi texte – „Iaşii în mărturii şi evocări literare”, dar şi proiectul „Romane pe văzute – literatură română şi germană pe ecran”, în colaborare cu Centrul Cultural German.

Artistele Suzana Fântânariu-Baia şi Atena-Elena Simionescu expun lucrări în cadrul expoziției „Metamorfoza cărților”, organizată de Complexul Muzeal Naţional Moldova – Muzeul Unirii şi Universitatea de Arte „George Enescu Un alt eveniment cu participarea Universităţii de Arte este „Basme Reconstruite”, expoziție de ilustrație de carte și carte-obiect de artă a studenților specializării Arte-plastice/Grafică.

Traducerea: trădată de original!” – sub acest generic va fi susţinută conferinţa reputatului profesor Georges Bastin de la Universitatea din Montréal, la Institutul Francez Iași, Sala „Benjamin Fondane”. Evenimentul este un preambul al Conferinţei “Adaptation Unbounded: New Directions, New Agendas”, care va avea loc la Iaşi între 31 octombrie şi 2 noiembrie, în organizarea Departamentului de Engleză al Facultăţii de Litere de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Center for (Inter)cultural and (Inter)lingual Research şi British Council. Profesorul Bastin va fi prezent la Iaşi înaintea manifestării, fiind special invitat pentru a participa la FILIT.

Parcul Științific şi Tehnologic Tehnopolis Iaşi contribuie la conturarea programului FILIT cu o expoziție cu vânzare de carte tehnică, cu un seminar cu editurile participante, precum şi cu o lansare de carte tehnică.

„România printre rânduri…” este o expoziție foto propusă de Asociația “Communication interculturelle et Muséale avec l’Europe Centrale et Orientale” (CIM&CO), Universitatea Paris-Sorbonne – Lectoratul de Limbă, Literatură și Civilizație românești și Institut de la langue roumaine, București, în parteneriat cu Institutul Francez Iași. Totodată, fotograful Mircea Struţeanu va fi prezent la Iaşi cu o expoziţie de fotografie, precum şi cu prezentarea albumului „117 scriitori români”, apărut la Editura Publica, album care conţine fotografiile scriitorilor români invitaţi la FILIT.

Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei în România vor organiza o întâlnire cu scriitorul Manuel Rico, iar Fundația pentru Promovarea Culturii Balcanice și Europene „Rigas Fereos” prezentarea profesorului Andreas Rados„Poezia românească în Grecia – Reflecții și perspective”.

„Science-fiction în România” – Vernisaj și colocviu va fi un un alt eveniment organizat de Muzeul Literaturii Române Iași, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași.

FILIT va mai include alte trei evenimente profesionale: „Literatura religioasă. Posibilități de traducere”, masă rotundă realizată de Editura Doxologia (Mitropolia Moldovei şi Bucovinei), lansarea Anuarului Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, în cadrul expoziţiei „Salonul Artei Ieşene”, „Literatura de consum. Posibilități de traducere”, sub auspiciile Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

Editura Adenium prezintă lucrarea „Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei” de Mihai Vacariu. La Baia Turcească, publicul FILIT se va întâlni cu “DE.KOLECTI.F”, un concert de muzică electro gândit şi realizat de Goethe Institut, Institutul Francez din România, Rokolectiv, în cadrul Semicentenarului semnării Tratatului de la Elysée. Participanţii la FILIT sunt invitaţi să nu rateze nici „Noaptea lungă de poezie și jazz” moderată de Claudiu Komartin, în Dublin Pub, organizată de Clubul de Lectură, Institutul Blecher și Salonul de Literatură Zero+.

Un performance Matei Benejaru şi Paul Grădinariu va figura, de asemenea, printre zecile de evenimente programate între 23-27 octombrie, la Iaşi.

Multe alte evenimente sunt în curs de a fi definitivate şi, ulterior, anunţate. De altfel, a mai rămas puţin timp până când programul detaliat al FILIT va fi făcut public (după 1 octombrie) pe site-ul www.filit-iasi.ro şi în catalogul evenimentului.

Puteţi afla mai multe informaţii legate de FILIT și prin intermediul paginii oficiale de Facebook a Festivalului: http://www.facebook.com/filit.iasi.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)