Spitalul Socola se transformă în institut. Unitatea scapă de datorii, iar finanţarea de la Casa de Asigurări va fi mai consistentă

Procedurile de transformare a Spitalului de Psihiatrie Socola în institut de psihiatrie încep în perioada imediat următoare, dar institutul va funcţiona efectiv din trimestrul al doilea al anului viitor, când va fi semnat contractul cadru cu CNAS.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a spus că în ultimii ani finanţarea Spitalului de Psihiatrie Socola a fost ”la limită”, bugetul alocat fiind unul de supravieţuire, el precizând că situaţia se va schimba prin transformarea spitalului în institut de psihiatrie.

”De doi ani, de când am preluat unitatea, datoriile spitalului au scăzut de la 4,3 milioane de lei la un milion de lei. Estimăm că în primăvară, când institutul va funcţiona cu drepturi depline, unitatea va avea datorii zero. Avem perspective bune”, a afirmat Lucian Burlea.

Managerul Spitalului Socola a mai spus că în cadrul institutului va fi înfiinţat un nucleu de cercetare, format din cei mai buni specialişti ieşeni în domeniu, el precizând că acest lucru ”va fi benefic în tratamentul pacienţilor”.

Potrivit lui Lucian Burlea, finanţarea pe caz acut va creşte de la 1.380 de lei, cât este în prezent, la 1.600-1.800 de lei, ceea ce înseamnă o sumă în plus între 300.000 şi 500.000 de lei decontată lunar de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

El a afirmat că unitatea nu va face noi angajări, deşi se confruntă cu o lipsă de personal, în special în rândul îngrijitorilor şi infirmierilor.

Referindu-se la demersurile făcute către Ministerul Sănătăţii pentru transformarea Spitalului Socola în institut, Lucian Burlea a mai spus că ”instabilitatea politică este duşmanul oricărui proiect” şi că a trebui să o ia de la zero, dar că a găsit oameni receptivi în minister după rocada între liberalul Eugen Niclăescu şi social-democratul Nicolae Bănicioiu.

La conferinţa de presă de azi, Lucian Burlea le-a mulţumit pentru sprijin liberalilor Mugur Cozmanciuc şi Costel Alexe, dar şi unor oameni din actualul arc guvernamental, Sorin Iacoban, Gheorghe Emacu şi tatălui său Marin Burlea.

Sanatate

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)