Ziua Unirii la Iaşi. Iohannis, sufocat de admiratorii care i-au cerut să nu dezamăgească. Pentru prima dată în ultimii ani, Ponta şi ceilalţi lideri PSD n-au mai fost vedetele zilei

• PSD n-a mai fost vioara întâi în Piaţa Unirii pe 24 ianuarie, cum se întâmpla în alţi ani. Întreaga atenţie a fost îndreptată către preşedintele Klaus Iohannis, baia de mulţime a acestuia amintind de primirea triumfală pe care Traian Băsescu a avut-o la Iaşi în 2005, la o lună de la câştigarea primului său mandat de preşedinte.

• Primii care au sosit în piaţă au fost cei de la PPDD. Au urmat cei de la PMP, PLR si UNPR, ultimii venind separat de delegaţia PSD.

• Liberalii, care au purtat banderole albe la braţ cu însemnul autostrăzii, au venit la rândul lor grupat, intrând în piaţă nu prin faţa scenei instalată în faţa hotelului Traian, ci prin cealaltă parte a pieţei, înspre staţia de tramvai.

• Cei de la PSD cu Ponta, Dragnea şi Nichita în frunte au ajuns în Piaţa Unirii la 9.40, iar preşedintele Klaus Iohannis a venit în jurul orei 10.00.

• Victor Ponta a avut cel mai scurt discurs (mai putin de doua minute), premierul fiind huiduit câteva secunde, chiar când a început să vorbeasca.

• Cum era de aşteptat, Cristian Adomniţei a vorbit despre autostradă. “Cea mai mare problemă a Moldovei o reprezintă trecerea munţilor spre Europa şi cea mai mare durere a noastră e că nu avem o autostradă care să lege Moldova de Transilvania”, a spus Adomniţei. El i-a mulţumit şefului statului pentru susţinerea arătată pentru realizarea acestui proiect şi a făcut apel la Guvern să ia în seamă rugămintea ieşenilor de a avea o autostradă.

• A fost o singură Horă a Unirii, nu două, ca în anii precedenţi. Iohannis şi Ponta s-au prins însă în horă la distanţă mare unul de altul. Seful statului şi premierul nu şi-au vorbit, iar primul care a părăsit Piaţa Unirii a fost Victor Ponta.

• Atât Ponta cât şi Iohannis au urmat acelaşi traseu. Ambii s-au dus să dea mâna cu oamenii înspre latura cu librăria Junimea, apoi s-au îndreptat pe pietonal către Mitropolie. În timp ce Ponta ajunsese deja la Casa Modei, Iohannis abia făcuse 50 de metri. Lumea s-a călcat în picioare. Unii au vrut să facă poze cu preşedintele. Alţii pur şi simplu să-l vadă, sau să-i spună două vorbe.

• Un imens dispozitiv de SPP-işti a fost creat în jurul lui Iohannis. Seful statului a parcurs distanţa dintre Piaţa Unirii şi Mitropolie în mai bine de jumătate de oră.

• Oamenii i-au strigat: “Scăpaţi-ne de Ponta!”, “Să nu ne dezamăgiţi!”, iar un bărbat i-a spus că DNA nu funcţionează la Iaşi, Iohannis răspunzându-i că va funcţiona. Câţiva ieşeni i-au urat sănătate. Alţii l-au îndemnat “să termine cu corupţia”.

• Ponta şi Iohannis au discutat la Mitropolie timp de un sfert de oră cu IPS Teofan, apoi întreaga suită de politicieni s-a îndreptat către biserica Trei Ierarhi. Iohannis şi Ponta au ieşit din biserică la interval de câteva zeci de secunde. Primul s-a îndreptat către maşina care-l aştepta la poarta Mitropoliei, în timp ce Ponta a intrat într-o sala de la Trei Ierarhi, unde s-a semnat un protocol de colaborare între primarul Iaşului şi edilii din Chişinău şi Cernăuţi.

• Ponta şi Dragnea au mâncat cu poftă colivă la biserica Trei Ierarhi, după care s-au urcat în maşini cu direcţia Focşani, la manifestările de Ziua Unirii din baronatul Oprişan.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)