Nici un ministru din cabinetul PontaIV nu s-a născut în Moldova. Ziarul Financiar: Păcat că liderii Moldovei nu ştiu să se bată la Bucureşti

De 25 de ani nici un ban nu a fost cheltuit pentru autostrăzi în Moldova, ci doar în Muntenia, Dobrogea, Transilvania şi Banat. Oraşe mari ca Bacău, Suceava sau Focşani nu au nici astăzi centuri ocolitoare, pe când în Muntenia şi Transilvania au fost cheltuite sute de milioane de euro pentru ocolirea oraşelor, scrie Ziarul Financiar.

Doar unul din cei 11 premieri pe care i-a avut România din 1990 încoace s-a născut  şi a crescut în Moldova – Mihai Răzvan Ungureanu – dar acesta a fost la putere doar pentru trei luni, în 2012.

Membrii cabinetului Ponta IV sunt din Bucureşti (8), Muntenia (8) şi Transilvania (5). Este corectă această împărţire? Oare nu ar trebui, la fel ca în cazul Comisiei Europene, să fie respectată o oarecare proporţie în funcţie de originea miniştrilor? Adică fiecare regiune să fie reprezentată în executiv cât de cât corelat cu proporţia sa ca populaţie în total. Astfel, moldovenii ar avea dreptul la cel puţin 4-5 miniştri.

Să nu spună nimeni că deciziile se iau “la rece” şi că nu contează cine din ce regiune/oraş provine. Însuşi Parlamentul European este constituit pe principiul proporţiei populaţiei ţărilor în totalul populaţiei UE.

Pentru că degeaba sărbătorim Unirea dacă nu ne uităm şi ce am căpătat de pe urma ei. Nu poţi să ignori regiuni întregi de la investiţii şi păcat că liderii Moldovei nu ştiu să se bată la Bucureşti să ajungă la vârf sau să arate cât de vitregite au fost judeţele Moldovei de investiţii în ultimele două decenii şi jumătate.

Citeşte articolul din Ziarul Financiar despre diferenţele economice dintre Moldova şi celelalte regiuni ale ţării

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)