George Onofrei: Despre telenovela Iaşi Capitală Culturală Europeană

«În 2013, când s-a pus temelia Fundaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană, am ridicat din sprânceană la ideea ca patru consilieri locali să fie membri ai board-ului. Mi se părea totuși cam mult, având în vedere că echipa de “profesionişti” deja îi includea pe Gheorghe Nichita, Mihai Chirica şi Cosmin Coman. Singurul care nu se încadra în acest tablou era Florin Cîntic, directorul Arhivelor Statului Iaşi, având funcţia de vicepreşedinte, “la egalitate” cu Mihai Chirica. De unde apare acum domnul primar să ne spună că i-a cedat lui Florin Cîntic managementul Fundaţiei nu îmi dau seama, având în vedere că funcţia de manager (sau project manager, ce-o fi) a fost înfiinţată, departe de văzul presei, abia vara trecută, numit fiind Dan Doboș, directorul Bibliotecii “Asachi”.

Asupra conflictului (dacă se va dovedi în cele din urmă că el există) dintre Gheorghe Nichita şi Florin Cîntic nu mă pronunţ pentru că, deocamdată, cel din urmă, atacat ieri de la amvonul Primăriei, nu a răspuns.

Revenind însă la chestiunea cu boardul Fundaţiei, garnisit cu consilieri locali – când mi-am exprimat îndoiala în privinţa acestei soluţii, chiar domnul Cîntic mi-a explicat, într-o discuţie publică pe Facebook, că a susţinut această idee pentru ca TOATE forțele politice să fie reprezentate la vârf, pentru a cunoaşte TOATE forțele politice din Consiliul Local activitatea Fundaţiei – transparenţă, nu glumă. Lista arăta așa: Gabriel Surdu – PDL, Florin Boca – PPDD, Simona Vrânceanu – PSD şi Camelia Gavrilă – PNL. Patru partide. Frumos principiu. Ce avem azi? Gabriel Surdu – PSD, Florin Boca – PSD, Simona Vrânceanu – PSD şi Camelia Gavrilă – PSD. Partidul unic. Nici prin visele sale nu se gândea Liviu Dragnea, când a dat ordonanţa traseismului, ce unitate fără diversitate va crea la vârful Fundaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană.

Dacă praful o să se aleagă de acest proiect, responsabilul va fi unul singur. Nu l-a obligat nimeni pe domnul Nichita să se pună preşedinte, să declare ritos că a preluat proiectul în mâinile sale competente (“Cultura va deveni importantă în Iaşi, mă bazez pe talentul meu managerial”), să îl elimine pe Cătălin Ivan din echipa de lobby (primele capete s-au “spart” întâi în interiorul aceluiași partid, nu au venit nici Cristian Adomniţei şi nici Marius Dangă să saboteze oul de aur).

Dacă domnul primar încearcă acum să găsească ţapi ispăşitori după ce şi-a asumat public total responsabilitatea pentru proiectul candidaturii, nu demonstrează decât că nu poate depăşi statutul de placă stricată – iar o să ne explice cum nu poate conduce oraşul de răul mafiei imobiliare, a Tele M-ului, cretinilor, istericilor şi bolnavilor mintali.

Așa cum spunea şi Teodor Răileanu în emisiunea de aseară, problema cea mare este lipsa totală de transparenţă. Nu doar cum s-a cheltuit bugetul Fundaţiei pe anul trecut nu ştim, dar până azi nu a fost prezentat nici măcar raportul de activitate pe 2013. În fine, cel mai grav este că a fost comandat unei firme importante de la Bruxelles şi vara trecută şi recepţionat un raport incluzând un studiu sociologic foarte serios întocmit. De ce nu avem acces la datele unui document atât de important? De ce este ţinut sub cheie? Ce “grozăvii” conţine de s-a decis ascunderea lui de către domnul primar?»

SURSA: Jurnalistul George Onofrei, pagina de Facebook

Cultura

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)