Cum se împarte puterea la Iaşi în PNL între foştii pedişti şi vechii liberali

Consiliul Naţional al PNL a decis azi înfiinţarea Comitetelor Executive Judeţene, dar a stabilit şi ponderea membrilor acestora din vechiul PNL şi fostul PDL.

La Iaşi, filiala judeţeană va fi dominată de PNL. Astfel, din cei 34 de membri ai Comitetului Executiv pe judeţ, 21 vor proveni de la PNL, iar 13 de la PDL. Din comitetul judeţean vor face parte ca membri de drept parlamentarii celor două formaţiuni.

Până pe 28 februarie, membrii CJEX vor fi desemnaţi de fiecare partid care a fuzionat, din cadrul Biroului Politic Judeţean, respectiv Biroului Permanent Judeţean, la propunerea preşedintelui organizaţiei judeţene.

Lista va trebui supusă aprobării în Biroul Politic Judeţean al fostului PNL şi în Colegiul Director judeţean al fostului PDL.

Filiala judeţeană PNL Iaşi va fi condusă de doi co-preşedinţi, Cristian Adomniţei şi Dumitru Oprea.

Aceeaşi organizare va fi şi la filiala municipală a noului PNL. Organizaţia de Iaşi va fi condusă în continuare de co-preşedinţii Marius Dangă şi Dragomir Tomaşeschi.

Şi la municipiu va funcţiona un Comitet Executiv. Ponderea membrilor PNL şi PDL în noul comitet local este stabilit pe baza a două criterii: 65 la sută rezultatul de la europarlamentare şi 35 la sută numărul de consilieri locali. Fostul PDL este avantajat la primul criteriu (PDL şi Forţa Civică au obţinut de aproape trei ori mai mult la europene decât liberalii), însă la numărul de consilieri locali, raportul este net în favoarea PNL (5 la 1). Comitetul executiv local va fi dominat de fostul PDL, primul criteriu cântărind mai greu decât cel cu consilierii locali.

Nu e clar câţi membri va avea acest for. Dacă noul Comitet Executiv Local va avea 23 de membri, raportul va fi 13-10, dacă însă numărul membrilor forului amintit va fi 29, atunci raportul va fi de 16-13 tot pentru vechii pedişti.

Hotărârea mai are o prevedere interesantă şi anume că organizaţiile locale pot fi conduse de un singur preşedinte, dacă decizia este luată prin consens de cei doi co-preşedinţi de la judeţ şi apoi este validată de Comitetul Executiv Judeţean.

Noul comitet executiv local trebuie înfiinţat până la 31 martie.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)