Oltiţa Cîntec a fost aleasă preşedinte la secţia română a Asociaţiei Internaţionale de Teatru

Surpriză la recentele alegeri realizate de Secţia Română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT): în premieră absolută, preşedintele nou ales este din afara Bucureştiului! Cele mai multe voturi le-a obţinut criticul ieşean Oltiţa Cîntec, alături de care în noul board figurează Florica Ichim (Bucureşti), Sorin Crişan (Tg Mureş)-vicepreşedinţi, Miruna Runcan (Cluj Napoca) – secretar general, Irina Ionescu, Iulia Popovici şi Octavian Saiu (Bucureşti)- membri.

AICT-Secţia Română numără 100 de critici, teatrologi, cercetători din domeniul artei teatrale  şi este afiliată la organizaţia internaţională (al cărei preşedinte este, din 2014, Margareta Sörenson-Suedia), care are 47 de filiale în întreaga lume.

Oltiţa Cîntec este Doctor în Teatrologie, profesor asociat la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Teatru, director artistic al Teatrului “Luceafărul” Iaşi şi al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr Iaşi (FITPTI), selecţioner pentru mai multe festivaluri de teatru naţionale şi internaţionale, membră în jurii de specialitate, consultant şi  coordonator de proiecte teatrale.

Cronicile şi studiile sale au apărut în importante reviste academice, de teatru şi cultură din ţară şi străinătate.

Autoare a mai multe cărţi de teorie şi istorie teatrală despre arta spectacolului contemporan, multe dintre ele premiate (Teatrografii Ed. Timpul 2008; Hermeneutici teatrale Ed. Niculescu, 2010; Silviu Purcărete sau Privirea care înfăţişează Ed. Cheiron-Teatrul Azi 2011 etc.); a publicat studii în volume colective editate în ţară şi străinătate, a susţinut prelegeri despre teatrul românesc în ţară şi străinătate şi a fost nominalizată de două ori la Premiul UNITER pentru critică de teatru (2007, 2012).

Cultura

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)