Lotul Paşcani, trimis în judecată de DNA. Neculai Răţoi, Florin Constantinescu şi Dumitru Pantazi vor fi judecaţi de către Înalta Curte

PSD Iasi mai primeste o lovitura, doi parlamentari ai filialei, Neculai Ratoi si Florin Constantinescu, dar si primarul PSD de Pascani Dumitru Pantazi, fiind trimisi in judecata de catre DNA.

In total, 32 de persoane, între care foşti consilieri locali şi şefi de instituţii din municipiul Paşcani, au fost trimise în judecată de către DNA Iaşi, fiind acuzate că printr-o hotărâre de consiliu local emisă în anul 2007 au favorizat firma la care era acţionar actualul primar PSD de Paşcani, Dumitru Pantazi.

Cele 32 de persoane, cercetate printre altele pentru abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, sunt acuzate că în anul 2007 ar fi favorizat firma SC „Agrocomplex Lunca” Paşcani, al cărei acţionar principal era Dumitru Pantazi, actualul primar al municipiului, în sensul ştergerii unei datorii la bugetul local de aproape un milion de lei.

Printre cei trimişi în judecată se numără senatorul PSD Florin Constantinescu şi deputatul PSD Neculai Răţoi, ultimul fiind primar al Paşcaniului în perioada când au fost comise faptele. De asemenea, a fost trimis în judecată şi actualul primar Paşcaniului, Dumitru Pantazi (PSD).

Cei doi parlamentari, precum şi primarul de Paşcani, sunt trimişi în judecată sub control judiciar. Tot sub control judiciar vor fi judecate alte 28 de persoane implicate în acest dosar, în timp ce două persoane vor fi judecate în stare de libertate.

Printre cei trimişi în faţa instanţei se numără foştii consilieri locali Nina Agache, Irina Bucovanu, Eduard Dumea, Georgeta Huţanu, Constantin Simion, Dorina Sofian, Viorel Toma, Nicolae Apostol, Liliana Centea, Constantin Cojocaru, Ioan Ioniţă, Vasile Pleşca, Dănuţ Răuţ., Leonard Rusu şi Daniel Sîrbu. De asemenea au mai fost trimişi în judecată foşti şefi în cadrul Finanţelor Publice Locale Paşcani, mai mulţi funcţionari ai primăriei din Paşcani, dar şi reprezentanţi din conducerea firmei Agrocomplex Lunca Paşcani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în septembrie 2007, Consiliul local Paşcani s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a aproba ştergerea unor datorii, în valoare de 962.950 de lei pe care firma Agrocomplex Lunca le avea către bugetul local, societatea motivând înregistrarea unor calamităţi naturale.

„Cu ocazia discutării proiectului de hotărâre privind scutirea la plată a datoriilor pe care societatea respectivă le avea faţă de bugetul local (15.000 lei chirie şi 947.050 lei reprezentând majorări de întârziere), inculpatul Pantazi Dumitru a adus clarificări privind motivele neplăţii majorărilor de întârziere, pentru a crea aparenţa legalităţii acestui demers, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite firmei respective. La finalul acestei şedinţe s-a votat în sensul adoptării unui proiect de hotărâre prin care a fost aprobată „scutirea la plată pentru sumele datorate de SC „Agrocomplex Lunca Paşcani” SA bugetului local al municipiului Paşcani reprezentând chiria datorată pentru anii 2002, 2003, 2005 şi 2007 şi a tuturor majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a obligaţiilor din contractul de închiriere”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

După emiterea hotărârii Consiliului Local, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani a procedat la ştergerea datoriilor respectivei persoane juridice în sumă totală de 962.950 lei.

O lună mai târziu, Prefectura Iaşi a atacat în contencios administrativ hotărârea consiliului local Paşcani, cerând instanţei anularea deciziei consilierilor.

„La data de 31 octombrie 2007, inculpatul Zuzan Mircea, în calitate de Secretar al Consiliului Local al Municipiului Paşcani, în şedinţa Consiliul Local, cu intenţie, a indus în eroare pe inculpatul Răţoi Neculai (ordonator principal de credite şi funcţionar însărcinat cu urmărirea veniturilor unităţii administrativ teritoriale pe care o reprezenta), informându-l că a notificat Serviciul Finanţe Publice Locale (dar şi Serviciul Financiar, Buget, Contabilitate) cu privire la suspendarea de drept a dispoziţiilor cuprinse în hotărârea din data de 19.09.2007, deşi nu a făcut acest lucru. În acest mod, l-a determinat pe inculpatul Răţoi Neculai să nu dispună măsuri de urmărire a veniturilor pe care bugetul local al Municipiului Paşcani trebuia să le realizeze în baza contractului încheiat cu SC Agrocomplex Lunca Paşcani  SA”, se mai arată în rechizitoriul DNA Iaşi.

Procurorii anti-corupţie mai spun că deşi până la soluţionarea cauzei, actul administrativ atacat de prefect era suspendat de drept, debitele SC „Agrocomplex Lunca Paşcani” SA nu a fost reînscrise în evidenţele Serviciului Finanţe Publice Locale Paşcani.

În acelaşi rechizitoriu se mai arată că suma datorată bugetului local de către SC „Agrocomplex Lunca Paşcani” SA este de 2.045.950 lei.

Totodată, procurorii DNA Iaşi au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător şi poprire asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor: Agache Nina, Apostol Nicolae, Baba Iulia, Bodoaşcă Mihai, Bucovanu Irina, Casandra Elena, Centea Liliana, Cojocaru Constantin, Constantinescu Florin, Damian Dumitru, Dumea Eronim-Eduard, Huţanu Georgeta, Ioniţă Ioan, Lungu Cristina, Moraru Zîna, Pantazi Dumitru, Păvălucă Ioan, Pleşca Vasile, Postolachi Elena-Silvia, Prisacaru Vasile, Răţoi Neculai, Răuţ Dănuţ, Rusu Leonard, Simion Constantin, Sîrbu Daniel, Sofian Dorina, Tabarcea Ionela-Laura, Sc „Agrocomplex Lunca Paşcani” SA Paşcani, Zuzan Mircea şi Toma Viorel.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus sesizarea Tribunalului Iaşi, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei în cazul a două persoane cercetate în acest caz, respectiv Monica Oneaţă şi Daniela Marcovshi, ambele funcţionare în cadrul primăriei Paşcani .

Cele două femei au fost condamnate la un an de închisoare, respectiv opt luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)