Un ieşean cere înfiinţarea unui traseu RATP între b-dul Poitiers şi cartierul Dacia: Fragmentarea traseelor înseamnă stoarcerea de bani a ieşenilor, nu eficienţa transportului local
«Scriu din nou, după ceva ani de zile în care am suportat cu stoicism neajunsurile din sistemul de transport în comun al Iaşului. De la căldura sau frigul suportat în staţii şi, mai ales, în saunele sau congelatoarele ambulante care sunt în momentul de faţă mijloacele învechite de transport şi până la mirosurile pestilenţiale şi îmbulzeala creată de anumite categorii de călători, stimulaţi prin gratuităţi să călătorească indiferent de orele de vârf, tot ce mi-a oferit această Regie de Transport m-a făcut să scriu acest mesaj punctual. Voi reveni cu altele, public, în funcţie de răspunsul RATP Iaşi.
Am tot sperat în van la atenţia RATP Iaşi către locuitorii a două-trei cartiere importante ale acestui oraş, cu o populaţie activă, tânără, principală plătitoare de impozite şi taxe către comunitate, dar recunosc că sunt dezamăgit.
Nu pot înţelege de ce nu s-a introdus încă un mijloc de transport direct între o zonă economică în plină dezvoltare cum este B-dul Poitiers, pe care îşi au sediul complexul Siraj, Dedeman, Selgros şi, cel mai important, Continental, cu aproape 1.000 de angajaţi, plus multe firme mai mici sau medii, şi cartierele Alexandru şi Dacia, unde locuiesc mulţi dintre angajaţi.
Fiecare dintre aceşti angajaţi tineri pierde timp important prin staţii, în lipsa unui traseu direct de 15-20 minute prin Podu de Piatră – Podu-Roşu – Bulevardul Socola. Am estimat o pierdere în medie de 10 minute pentru fiecare mijloc de transport, ceea ce înseamnă mai mult decât dublarea timpului pentru deplasarea către şi dinspre serviciu.
La un program de 9 ore pe zi, 35-40 de minute pentru deplasarea cu două mijloace de transport sau chiar trei în unele cazuri, înseamnă 70-80 de minute pierdute din timpul de relaxare şi odihnă. Este mult prea mult.
În schimb, observ discriminarea dintre două zone la fel de importante: Canta-Păcurari beneficiază de 6 (şase) mijloace de transport spre B-dul Poitiers//Parasela Bucium: 19, 30, 30b, 43, 43c şi 46, în schimb Dacia/Alexandru cel Bun de nici unul direct.
Nu mai zic de costurile ridicate a patru bilete pe zi sau abonament pe două linii de transport. Deci timp şi bani pierduţi.
Solicit schimbarea traseului 19 pe traseul Dacia – Podu de Piatră – Podu-Roş – B-dul Socola – Frigorifer – Blocuri Cetatuia – Bazar – CUG I.
Atenţionez că fragmentarea tuturor traseelor care străbat oraşul aduce doar stoarcerea de resurse a cetăţenilor Iaşului şi nu eficientizarea transportului în comun în numele căreia s-a făcut planul de modificare a traseelor. Dacă nu răspunde necesităţilor călătorilor, degeaba s-a făcut acest plan, iar cei care au încasat banii pentru acest proiect sunt rupţi de realitate, nu au întrebat cetăţenii pe unde cred ei că ar fi mai bine să circule.
De asemenea, solicit introducerea în dezbatere publică a modificărilor propuse şi un sondaj de opinie pe acest subiect, făcut printre posesorii de abonamente sau oricine cumpără bilete pentru transportul în comun».
SURSA: Lucian Pavel, ieşean, pe facebook