Cum ne educăm copilul: atitudine severă sau îl ţinem în puf, asigurându-i totul?

Psihologul Mihaela Palade Gheran susţine că în educaţia copilului e nevoie de o cale de mijloc, adică nici  severitate excesivă, dar nici să-i pui totul sub nas, iar el să nu aibă nici o responsabilitate.

„E necesar un echilibru, o cale de mijloc. Dacă eşti un părinte excesiv de sever îl frustrezi pe copil în mod repetat şi va deveni un nevrotic, cu furie mare şi cu anxietate ridicată. Copilul va fi incapabil să stabilească relaţii armonioase cu ceilalţi. Va genera în permanenţă conflicte şi va fi în luptă continuă cu cei din jur. La extrema cealaltă, când îi dai totul copilului, la un moment dat nu îi vei mai putea oferi chiar tot şi iarăşi apare frustrarea”, este de părere psihologul Mihaela Palade Gheran.

Ea adaugă că a cunoscut situaţii când copii care provin din familii înstărite nu reuşesc ulterior să se decurce în viaţă.

„Va cere celorlalţi să i se pună totul pe tavă, nu va face mai nimic. Am întâlnit cazuri în care copii crescuţi cu de toate au devenit ulterior neputincioşi. Părinţii au imperii, dar copiii sunt nişte inadaptaţi. Nu au forţă, nu ştiu ce să facă într-o situaţie anume. Când vrei să-i dai mult copilului, el va fi neputincios mai târziu”, spune psihologul ieşean.

Mihaela Palade Gheran este adepta modelului american, în care părinţii cu o situaţie financiară foarte bună îşi trimit copiii vara, în vacanţă, să muncească.

„Apreciez modelul american. Părinţi cu imperii îşi pregătesc copiii pentru viaţă. E benefică pentru dezvoltarea copilului asumarea maturităţii, a vieţii lui. Dându-i totul nu ai garanţia că se va putea adapta”, consideră Mihaela Palade Gheran.

Mihaela Gheran Palade, psiholog şi trainer dezvoltare personală. Contact: 0723/273.582

Psihologie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)