Iaşul iubeşte teii: Am votat şi am arătat că ne pasă. Victoria este nu doar decisivă, ci zdrobitoare

«După doi ani şi jumătate de la tăierea teilor, polul nostru de rezistenţă civică a câştigat o bătălie importantă: replantarea teilor în centrul oraşului. În spatele acestei victorii se află sute de ore de voluntariat pe care ieşenii le-au dedicat acestei cauze. Împreună, am organizat acţiuni publice, am semnat petiţii, am realizat rapoarte, interviuri şi studii independente.

Proiectul nostru, făcut public pe platforma www.iasuliubesteteii.ro şi inclus într-o scrisoare deschisă, a fost supus unei consultări publice. Din 14,244 de voturi exprimate, 13,347 (93.7%) au votat pentru replantarea teilor pe pietonal, 638 (4.4%) au votat împotrivă, 152 (1%) s-au abţinut, iar restul de voturi au fost nule şi/sau anulate. Oamenii au solicitat clar replantarea teilor pe tronsonul pietonal al Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Victoria este nu doar decisivă, ci zdrobitoare. Arborii vor fi plantaţi în toamna aceasta.

Este pentru prima dată în Iaşi când un subiect de acest gen a fost atât de clar tranşat de vocea comunităţii. Rezultatul de astăzi confirmă legitimitatea demersurilor noastre şi dovedeşte că prin perseverenţă, încredere şi profesionalism, cetăţenii pot transforma oraşul într‑un loc care să îi reprezinte, să îi unească sau să îi facă mândri.

În săptămânile care urmează, vom înmâna Primăriei din Iaşi o fişă tehnică extinsă legată de aspectele importante ale replantării. Vom insista ca materialul dendrologic să fie de calitate, iar plantările (inclusiv transplantarea salcâmilor japonezi pitici) să se facă profesionist. Vom continua să vă informăm în mod public pe acest subiect.

Suntem, de asemenea, conştienţi că demersurile noastre nu trebuie să se oprească aici. Multe spaţii verzi din oraş suferă în urma unor decenii de neglijenţă, iar îngrijirea plantaţiilor de alinimanet şi a zonelor verzi nu respectă încă bunele practici în domeniu. P.U.G.‑ul are în continuare o formă incertă şi lipseşte o viziune generală asupra dezvoltării oraşului. Este evident pentru noi că cei care au fost aleşi să ne reprezinte trebuie în permanenţă supravegheaţi, interpelaţi şi traşi la răspundere pentru ceea ce fac, sau pentru ceea ce nu fac.

În calitate de membri ai societăţii civile, vom continua să oferim administraţiei locale, indiferent de cine va fi ea reprezentată, soluţii şi proiecte durabile în folosul comunităţii, argumentate ştiinţific şi într-un mod transparent. Considerăm că este nevoie de perseverenţă, încredere şi profesionalism pentru a crea un dialog real şi constructiv între cetăţeni, experţi independenţi şi autorităţi.

Însă astăzi ne bucurăm. Suntem mândri de pagina de istorie pe care am scris‑o în istoria oraşului Iaşi. Am contribuit cu toţii la ea. Am fost voluntari sau susţinători, am votat şi am arătat că ne pasă. Am găsit soluţii şi am colaborat ca oraşul nostru să fie aşa cum ni-l dorim. Vă mulţumim că faceţi parte din povestea aceasta!

În noiembrie plantăm împreună teii în centrul Iaşului».

• Grupul de iniţiativă civică „Iaşul iubeşte teii”
• Grupul Academic din Iaşi
• Asociaţia Dendro‑Ornamentală „Anastasie Fătu” (Iaşi)
• Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Bucureşti)

Administratie

Comentarii

Un comentariu to “Iaşul iubeşte teii: Am votat şi am arătat că ne pasă. Victoria este nu doar decisivă, ci zdrobitoare”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)