Sfatul psihologului pentru părinţi: Dacă îi ceri copilului să renunţe la relaţia sentimentală, ai toate şansele să plece de acasă

Cel mai complicat pentru părinţi este să intervină în relaţia sentimentală a propriului copil. Exigenţele în cazul prietenului sau prietenei sunt mari, iar de multe ori, părinţii nu văd defectele copilului lor, dar le sesizează imediat pe cele ale prietenei sau prietenului.

În cazul în care un părinte ajunge totuşi la concluzia că este cazul să intervină dacă simte că e ceva în neregulă, atunci totul trebuie făcut cu înţelepciune.

„Există varianta să te coalizezi cu prietenii copilului tău. Discuţi şi vezi ce se întâmplă. Dacă este vorba despre relaţia fetei tale, atunci ceri părerea celei mai bune prietene a ei, o întrebi ce crede. E important să faci coaliţie cu cei apropiaţi, cu cei cu care fata discută. Sunt lucruri despre care nu poţi vorbi cu propriul copil şi e bine să fie aşa de la o anumită vârstă. E ceva ce ţine de intimitate, dar sigur că ea va vorbi cu prietena cea mai bună. Este important să chemi prietena ei cea mai bună şi să-i vezi reacţia”, este de părere psihologul ieşean Mihaela Palade Gheran.

Cât priveşte interzicerea relaţiei, psihologii nu recomandă acest lucru, pentru că există pericolul ca tinerii să plece de acasă.

„Am avut un caz în care părinţii nu erau de acord cu iubitul fetei. Băiatul era mai în vârstă şi era şi fără şcoală. Ea avea 21 de ani. I-am spus mamei «Dacă eşti autoritară şi interzici relaţia ai toate şansele să se mute şi să se mărite chiar. Dă-i libertatea maximă şi ai să vezi că se va convinge singură. Părinţii au schimbat macazul. I-au spus «Tu l-ai ales». Trei luni mai târziu, tânăra a renunţat la prietenia respectivă. Copilul are nevoie să-i arăţi că ai încredere în el, cel puţin când trece de vârsta de 18 ani. Trebuie să ia el decizia”, consideră Mihaela Palade Gheran.

• Mihaela Palade Gheran, psiholog şi trainer dezvoltare personală. Contact: 0723/273.582

Psihologie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)