Cum au reuşit liberalii în 8 zile să rezolve problema candidatului la Primărie. Culisele desemnării lui Bodea

Puţini liberali îşi închipuiau că PNL Iaşi îşi va desemna candidatul într-un timp atât de scurt. În urmă cu 8 zile, în Podu Roş erau nouă candidaţi, iar sondajul părea inevitabil. Oprea, Tomaşeschi sau Dangă? Cam astea erau variantele la PNL, fiecare cu avantaje şi dezavantaje. Nici unul dintre cei trei n-ar fi reuşit probabil să adune la aceeaşi masă toate grupările liberale. Se discuta şi pe marginea găsirii unui candidat din afara PNL, dar cine să fie personajul? Om de afaceri sau universitar? Cine ar fi intrat în horă? Ar fi fost acceptat de întreaga organizaţie?

Numele lui Marius Bodea era luat în calcul de ceva vreme, însă şeful aeroportului nu părea dispus să intre în bătălie. În nici un caz în condiţiile astea, cu o filială dezbinată, în care fiecare face si spune ce vrea. Primul hop a fost convingerea lui Bodea sa accepte candidatura. Surse din partid spun că n-a fost simplu şi că Marius Bodea a respins iniţial propunerea. Fără sprijinul total al organizaţiei nici un candidat n-ar avea şanse în alegerile locale, oricât de bun ar fi el. Posibil ca liderii liberali să-i fi garantat şefului de la Aeroport obţinerea sprijinului filialei.

Sâmbăta trecută, consilierul prezidenţial Andrei Muraru a dat primul semnal puternic. Dacă aş fi în locul lui Bodea, aş candida la Primărie, a spus Muraru. O declaraţie similară fusese făcută anterior şi de senatorul Mihaela Popa.

În cursul zilei de luni, Marius Bodea a dat primul semn public că ia în calcul candidatura, spunând că va face o analiză. A urmat scrisoarea de sprijin a 5 parlamentari PNL, apoi unul câte unul, ceilalţi candidaţi înscrişi în cursa pentru Primărie au început să-şi anunţe retragerea.

Joi seară a fost o şedinţă tensionată la liberalii ieşeni. Au fost trei ore în care s-au spus cuvinte grele, iar cărţile au fost date pe faţă. Erau două nuci tari printre candidaţi, Oprea şi Tomaşeschi, care veneau pe filiera PDL, respectiv FC. Ultimul şi-a anunţat retragerea în cursul zilei de vineri, după un şir de întâlniri cu mai mulţi fruntaşi liberali. S-a întâlnit inclusiv cu Bodea. De altfel, Tomaşeschi a fost singurul care a dat de înţeles că degeaba există 3 sau 4 candidaţi valabili la PNL, dacă nici unul dintre aceştia nu se detaşează de restul plutonului, astfel încât să ajungă la scorul partidului.

Foarte probabil, strategia viza din start ca azi, când la Iaşi urmau să ajungă Blaga şi Gorghiu să fie anunţat candidatul liberal la primărie.

Vineri seară, Dumitru Oprea se menţinea pe poziţie, spunând că nu renunţă la candidatură. Sâmbătă seară au ajuns la Iaşi Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Posibil ca cei care au pus la cale întregul scenariu să fi avut în vedere faptul că doar Blaga îl putea lămuri pe Oprea să se retragă. Unele surse spun că Blaga şi Oprea ar fi avut o scurtă discuţie sâmbătă seară şi că senatorul ieşean i-a garantat liderului PNL că nu va iesi cu scandal.

De altfel, discursul lui Dumitru Oprea de duminică de la Casa Studenţilor a fost şi cel mai aplaudat. Dacă Oprea nu s-ar fi retras din cursă, PNL Iasi avea o mare problemă. Mai rău, o eventuală candidatură din afara PNL a lui Oprea ar fi dinamitat şansele liberalilor la scrutinul de anul viitor.

Marius Bodea a fost anunţat asadar candidatul PNL Iaşi la primărie, iar liberalii speră să oprească dominaţia PSD la Palatul Roznovanu.

E clar că a existat o întreagă construcţie la PNL Iaşi până s-a ajuns la momentul anunţului cu Bodea. Pentru prima dată în ultimii ani, liberalii reuşesc o mutare inspirată pe scena politică ieşeană, după un lung şir de indecizii, gafe şi acţiuni ratate.

Politica

Comentarii

2 comentarii to “Cum au reuşit liberalii în 8 zile să rezolve problema candidatului la Primărie. Culisele desemnării lui Bodea”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)