120 de tei aduşi din Italia vor fi replantaţi in noiembrie pe Ştefan cel Mare. Costul unui tei: 170 de euro

Un număr de 120 de tei vor fi replantaţi în centrul Iaşului în cursul lunii noiembrie. Teii vor fi aduşi din Italia, iar costul unui arbore este de 170 de euro.

Viceprimarul cu atribuţii de primar al Mihai Chirica a anunţat miercuri că în luna noiembrie vor fi replantaţi tei în centrul oraşului, în locul celor care au fost tăiaţi în februarie 2013. El a precizat că în total, pe pietonalul Ştefan cel Mare, vor fi plantaţi 120 de tei aduşi din Italia, costul unui arbore fiind de 170 de euro.

„Au fost mai multe oferte, între 170 şi 479 euro bucata, inclusiv din România, de la pepiniera din Şrefăneşti, însă în final am ales-o pe cea mai mică. Vom aduce 120 de tei din Italia, care se pot dezvolta armonios. Arborii ce vor fi aduşi la Iaşi au talia de 5-7 metri, cu o circumferinţă a tulpinii de până la 30 de centimetri. Îi vom planta în noiembrie, când este perioada specifică plantării”, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Chirica.

Salcâmii japonezi care se află în prezent în zona centrală a oraşului vor fi scoşi în condiţii de siguranţă, urmând a fi replantaţi în parcuri din oraş.

În luna august, municipalitatea a demarat o amplă consultare publică în urma căreia aproape 94 la sută dintre ieşeni s-au declarat în favoarea replanării teilor în zona centrală a municipiului.

Dintre cele 14.249 de persoane care şi-au exprimat opţiunea, 13.347 s-au declarat pentru replantarea teilor, 638 – împotrivă, iar restul s-au abţinut sau chestionarele au fost anulate.

În februarie 2013, câteva zeci de tei de pe bulevardul central, unii cu o vechime de zeci de ani, au fost tăiaţi şi înlocuiţi cu salcâmi japonezi, Primăria explicând că prin plantarea unor arbori de talie joasă sunt puse în valoare clădirile monument din centrul municipiului.

În oraş au avut loc mai multe proteste faţă de decizia Primăriei, fiind constituit şi un grup civic în acest sens, intitulat “Iaşul iubeşte teii”.

La rândul său, primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, preciza că turiştii care vin în Iaşi apreciază pietonalul amenajat în locul fostului bulevard Ştefan cel Mare.

Totodată, edilul ieşean i-a catalogat pe cei care critică tăierile din arbori din municipiu drept “isterici, cretini şi bolnavi mintal”.

Administratie

Comentarii

3 comentarii to “120 de tei aduşi din Italia vor fi replantaţi in noiembrie pe Ştefan cel Mare. Costul unui tei: 170 de euro”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)