Camelia Bogdănici: Ziua Mondială a Vederii în România a fost adoptată de plenul Senatului

«Mă bucur foarte mult să văd că Senatul României a adoptat astăzi, 28 octombrie 2015, Propunerea legislativă prin care se instituie Ziua Mondială a Vederii în România, în cea de a doua zi de joi a lunii octombrie.

Ca prim iniţiator al acestei propuneri legislative, dar şi ca medic oftalmolog, le mulţumesc colegilor mei din Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi colegilor din UNPR pentru că mi-au sprijinit demersul legislativ, devenind astfel co-iniţiatori ai propunerii legislative. Potrivit iniţiativei mele legislative, Ziua Mondială a Vederii în România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentante ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii afecţiunilor oculare şi orbirii. Responsabil de coordonarea activităţilor dedicate Zilei Mondiale a Vederii în România este Ministerul Sănătăţii.

Aşa cum spuneam şi în expunerea de motive a propunerii legislative, potrivit statisticilor mondiale, afecţiunile oculare au cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani.

În perioada 6 – 9 iunie a avut loc, la Viena, reuniunea tuturor reprezentanţilor Societăţilor Naţionale de Oftalmologie din Europa, în cadrul căreia s-au dezbătut aspecte privind derularea Planului Global de Acţiune 2014-2019, la nivelul tuturor statelor, în legătura cu îmbunătăţirea calităţii vederii în toate statele europene. Cu acest prilej, s-a constatat faptul că Ziua Mondială a Vederii nu este marcată în toate ţările europene. România este una dintre ţările care nu marchează Ziua Mondială a Vederii la nivel naţional, ceea ce a şi determinat iniţierea acestui demers legislativ. Subliniez faptul că în acest demers am beneficiat de întreaga susţinere a Societăţii Române de Oftalmologie.

La nivel global, cauzele orbirii sunt următoarele: cataracta (51%), bolile copilăriei (4%), viciile de refracţie (3%), opacitatea corneei (4%), degenerescenţa maculară legată de vârstă (5%) şi glaucom (8%).

Propunerea de lege a fost adoptată de plenul Senatului României cu un număr foarte mare de voturi, iar pe această cale doresc să le mulţumesc colegilor senatori pentru susţinerea iniţiativei mele».

SURSA: Comunicat Camelia Bogdănici, deputat UNPR

Politica, Sanatate

Comentarii

Un comentariu to “Camelia Bogdănici: Ziua Mondială a Vederii în România a fost adoptată de plenul Senatului”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)