Andu Ouatu, profesorul care a pregătit zeci de olimpici: Sistemul nu încurajează excelenţa. Normal că vârfurile pleacă, inclusiv pe fiul meu l-am sfătuit să facă o carieră în occident

Profesorul de fizică Andu Ouatu de la Colegiul Naţional din Iaşi, care a pregătit în cei 25 de ani de carieră aproape o sută de olimpici naţionali, spune că învăţământul nu încurajează excelenţa şi că vârfurile aleg să rămână în străinătate, pentru că acolo valoarea este respectată. Inclusiv pe fiul său, student la Oxford, l-a sfătuit să-şi facă o carieră în occident.

Andu Ouatu, profesorul care a sesizat Ministerul Educaţiei în privinţa unei greşeli la o problemă de fizică de la proba de fizică a examenului de bacalaureat, spune că marele său regret este numărul mic al locurilor la olimpiadele naţionale, dar mai ales lipsa unor explicaţii clare pe această temă din partea ministerului.

”Din păcate, sistemul de învăţământ nu încurajează foarte mult excelenţa. În fiecare an, există un număr tot mai mic de locuri la olimpiada naţională. Explicaţiile nu ajung la noi. Ni se transmite doar atât: «Aveţi un anume număr de locuri». Asta a spus inspectorul din minister. Este extrem de greu să descoperi cauza. În urmă cu patru ani am încercat să descopăr motivul, printr-o scrisoare deschisă trimisă premierului de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, care este ieşean”, afirmă profesorul Ouatu.

El consideră că elevii buni vor să facă performanţă, dar că sistemul nu-i încurajează, în condiţiile în care multe centre de excelenţă din ţară şi-au încetat activitatea.

”Uimitor este că elevii noştri buni vor să facă performanţă. Ei vin la centrul de excelenţă, muncesc din greu să aibă rezultate. Au un orgoliu al lor, vor să reuşească, să fie primii. În această situaţie, tu ca minister nu-i educi, nu-i încurajezi, ci le dai în cap. Dai numai două locuri la olimpiada naţională de fizică judeţului Iaşi, deşi sunt clase în care se bat pe puţin cinci-şase elevi nu buni, ci foarte buni. Şi sunt doar două locuri la fiecare nivel de clasă. Centrele de excelenţă din ţară nu mai rezistă, am înţeles că s-au desfiinţat aproape toate. Centrul de la Iaşi funcţionează mai departe, asta doar datorită profesorilor”, spune Andu Ouatu.

Citeşte întreg articolul pe news.ro

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)