Fără ciomege în ultima zi a anului la Ruginoasa. Sătenii sunt nemulţumiţi, vor să asiste la bătaie

Tradiţionala bătaie cu ciomegele de la Ruginoasa din ultima zi a anului va fi interzisă, susţin autorităţile, în locul acesteia urmând a se desfăşura un festival de datini şi obiceiuri de iarnă.

Prefectul judeţului Marian Grigoraş a declarat că speră ca pe 31 decembrie, în comuna Ruginoasa să fie linişte, localnicii fiind avertizaţi că forţele de ordine nu vor permite desfăşurarea bătăii cu ciomege între cele două cete.

Prefectul Grigoraş a spus că s-a întâlnit miercuri la Ruginoasa cu primarul, consilierii locali, dar şi cu localnicii, recunoscând că discuţiile s-au purtat în contradictoriu, o parte dintre cei prezenţi cerând ca tradiţionala bătaie să aibă totuşi loc.

„Am avut o întâlnire la Primăria Ruginoasa, la care au venit şi reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei. Localnicilor li s-a spus că portul de arme albe va fi interzis. E greu de convins oamenii să renunţe, dar sperăm să înţeleagă. Voi fi prezent pe 31 decembrie dimineaţă la Ruginoasa”, a afirmat prefectul Grigoraş.

El a spus că în locul bătăii cu ciomegele, în comună va fi organizat în ultima zi a anului un festival de datini şi obiceiuri de iarnă.

La rândul său, primarul comunei Ruginoasa a declarat că trebuie schimbată tradiţia, astfel încât „să fie depăşită pata privind bătăile celebre de la Ruginoasa din ultima zi a anului”.

Anul trecut, pe 31 decembrie, câteva sute de săteni din comuna ieşeană Ruginoasa s-au adunat în centrul localităţii, pentru a asista la tradiţionala bătaie între cetele de mascaţi, jandarmii împiedicând confruntarea dintre cele două tabere, spre nemulţumirea unora dintre participanţi.

Mai mulţi săteni din Ruginoasa s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile interzic bătaia între cetele de mascaţi, oprind astfel tradiţia care se respectă de zeci de ani în comună.

În urmă cu mai mulţi ani, tradiţionala bătaie a degenerat, mai multe persoane fiind transportate la spital după ce au fost rănite în timpul confruntărilor.

Administratie, Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)