Cele 5 părţi ale PNL-ului sau de ce nu ştiu liberalii să facă politică

PNL a luat sub 20 la sută în alegerile parlamentare. E încă mult faţă de prestaţia partidului din ultimele luni. Liberalii n-au învăţat nimic din înfrângerea de la locale, cum nu au chef de analize serioase nici după duşul rece din 11 decembrie. PNL e un amalgam, o sumă de oameni care n-au nici o direcţie. Liberalii n-au lider, dar nici nu sunt preocupaţi să-l caute. În multe rânduri, s-au luat decizii proaste şi la centru, dar şi în filiale. Un partid în care toţi îşi dau cu părerea, dar nimeni nu are un plan clar. Nimeni nu ştie încotro s-o apuce. PNL stă prost la toate capitolele. Îi lipseşte combativitatea, iar temele de atac, atunci când există, sunt prost alese. Plus că mereu se găsesc tovarăşi care să zdruncine corabia din interior. Că aşa sunt construiţi ei sau au o temă impusă din afară, e un detaliu nesemnificativ.

PNL e compus din cinci părţi:

1. Guralivii: Unii liberali sunt obişnuiţi să pălăvrăgească, fără să decidă nimic. Au minte, dar mai uşor cu munca de partid.

2. Corigenţii la politică: Mulţi liberali nu simt politica. Aceşti oameni nu înţeleg cum se construieşte un mesaj, ce trebuie spus în diverse momente, când să intervină în spaţiul public şi când nu. Au fost o mulţime de situaţii, şi la Iaşi şi la nivel naţional, când PNL avea mingea la picior, dar trăgea cu sete în tribună.

3. Aroganţii: Au o carieră în spate, dar nu pot coborî printre oameni. O fac doar în campania electorală, dar stângaci şi neconvingător.

4. Vulpile galbene: Specia a împânzit partidul. Sunt cei care aşteaptă ca liderii de partid (sau de filială) să-şi rupă gâtul. Bagă mereu strâmbe (inclusiv în campanie!), şi sunt convinşi că ei ar face mult mai mult dacă ar fi la butoane. Nu ţin la partid, contează doar ce cred ei şi acţionează doar în propriul interes. E doar o iluzie, voturile se culeg pe partid, nu pe persoană fizică.

5. Cei care chiar vor să facă treabă: Sunt puţini, adesea sunt doar candidaţii şi cei din jurul lor. Această categorie variază ca pondere, dar e minoritară.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)