Participare peste aşteptări la protestul de la Iaşi: în jur de 2.000 de oameni. N-au venit doar tineri, ci şi oameni în vârstă

Pe 4 ianuarie era instalat guvernul Grindeanu, însă în doar două săptămâni PSD a reuşit performanţa să scoată lumea masiv în stradă. Au fost manifestaţii de amploare în marile oraşe: 30.000 de oameni la Bucureşti şi alte câteva mii în Timişoara, Braşov, Sibiu şi Cluj.

La Iaşi protestul a început la ora 17.00, însă la acel moment în Piaţa Unirii erau doar câteva zeci de oameni. Numărul participanţilor a crescut însă rapid, astfel că la 17.30 erau deja câteva sute.

Cei prezenţi au scandat lozinci precum: “DNA să nu ne laşi/ Vino şi la noi la Iaşi”, “Legea graţierii e ruşinea ţării”, “Jos Guvernul”, “În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, ieşenii cerând, totodată, demisia Guvernului. De asemenea, pe pancarte se putea citi: “PSD partid de hoţi/ Nu ne-ai cumpărat pe toţi”, “Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, “Nu la guvernare, Dragnea la închisoare”, “Aţi minţit poporul cu televizorul”.

Participanţii la protestul de la Iaşi erau în majoritate tineri, însă în piaţă erau şi destui oameni de vârsta de treia.

Numărul participanţilor a crescut constant pe parcursul acţiunii, ajungând la aproximativ două mii. Manifestanţii au stat în Piaţa Unirii timp de o oră, după care au pornit într-un marş pe pietonal către Prefectură.

Traficul în centrul oraşului a fost parţial blocat, poliţiştii rutieri oprind circulaţia până la trecerea coloanei. Oamenii s-au oprit în faţa sediului Primăriei huiduindu-l pe edilul PSD Mihai Chirica, iar apoi s-au oprit şi la sediul social-democraţilor, unde timp de câteva minute au scandat lozinci împotriva lui Liviu Dragnea şi a PSD.

Coloana de manifestanţi s-a îndreptat apoi către Prefectura Iaşi, după care oamenii au revenit în Piaţa Unirii din municipiu. Aici au fost scandate din nou lozinci împotriva Guvernului şi a liderilor PSD, iar cu puţin timp înaintea orei 20.00 acţiunea s-a încheiat, oamenii îndreptându-se către case.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente, iar participanţii au spus că vor relua protestele dacă Guvernul nu renunţă la intenţia de modificare a Codului Penal şi a legii privind graţierea. A fost probabil unul din cele mai mari proteste organizate la Iaşi în ultimii ani. Interesant de văzut dacă vreun lider PSD va veni la Iaşi pe 24 ianuarie şi ce se va întâmpla dacă guvernul nu renunţă la legea graţierii.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)