Electra va investi trei milioane de euro în noul sediu de la Miroslava. Berdan: Vreau alt nivel, va fi similar cu ceea ce există la marile companii din vest

Marian Berdan, alături de echipa Electra, zilele trecute la târgul de la Cluj

Grupul de firme Electra se mută de la Iași la Miroslava, pentru a face față comenzilor în creștere. Plecarea din Iași nu se va întâmpla în viitorul apropiat, ci în vara anului 2018, după ce amenajările în parcul industrial de la Miroslava vor fi gata.

Fondatorul Electra, Marian Berdan afirmă că grupul este în plină expansiune și că are nevoie de un spațiu mult mai mare pentru a-și desfășura activitatea. În prezent, sediul din Bulevardul Chimiei măsoară vreo 2.000 de metri pătrați (4.000 mp desfășurați), în timp ce la Miroslava vor fi 22.000 mp, numai halele însemnând aproape jumătate din suprafață.

În plus, dacă lucrurile merg bine, iar livrările la export vor continua să crească, va spori și numărul de angajați, de la 200 la 250.

Ne așteptăm ca eforturile noastre pe Mexic să dea roade, iar exportul pe această țară să ajungă în următorul an la 300-500.000 de euro. Când intri pe o piață mare, cum e cea mexicană, nu te poți juca să trimiți un pachet sau două, ci trebuie să livrezi cantități mari. În Mexic, produsele noastre se află deja în faza de certificare, iar luna viitoare așteptăm ca acest proces să se încheie și să primim ok-ul. Asta înseamnă că din acel moment, practic putem exporta acolo”, a declarat Marian Berdan.

În afară de Mexic, grupul Electra tatonează și țări din America Centrală, precum Guatemala, Costa Rica sau Panama.

„Toți se gândesc în primul rând să facă afaceri în Europa, dar sunt piețe extraordinare și peste Ocean”, explică Berdan. Totodată, Electra țintește creșterea exporturilor pe Austria, însă o creștere a vânzărilor ar putea veni și după propunerea de colaborare a celor de la Amazon.com.

Mutarea la Miroslava va însemna însă costuri importante pentru Electra.

„Se vor face investiții de vreo trei milioane de euro. Vom lua și utilaje noi, dar vom avea și instalații de aer condiționat cu instalații de purificare a aerului”, spune Marian Berdan.

Interesant, în parcul industrial de la Miroslava, Electra va plăti pentru teren 0,9 euro/mp/an, cu mult mai puțin decât suma achitată în municipiul Iași.

„Primăria de acolo a început deja treaba. Fac drumuri, rețele electrice, ne aduc toate facilitățile. Avem deja încheiat contractul cu arhitecții, iar în toamnă sperăm că avem gata platformele, pe care să ridicăm clădirile. Vor fi trei clădiri, dar vor fi proiectate să arate ca grup. Vreau un alt nivel, va fi similar cu ceea ce există la marile companii din vest”, spune Berdan.

Anul trecut, grupul Electra a încheiat cu 7 milioane de euro cifră de afaceri, jumătate din sumă fiind obținută din exporturi.

„În doi-trei ani, probabil că ponderea pe intern va fi de 25 la sută”, adaugă Marian Berdan.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)