Câteva vorbe despre sondajul lui Pieleanu
PSD 46%, PNL 25, ALDE 7, USR 6, UDMR 5, PMP 4, PRM 2, alte partide 5. Sondajul AVANGARDE (institut condus de Marius Pieleanu) a fost realizat în perioada 11-23 august, pe un eșantion reprezentativ de 710 persoane de peste 18 ani. Metoda de culegere a datelor CATI (telefonic).
Sunt reale cifrele? Probabil că există o ușoară cosmetizare, dar PSD e în frunte și conduce detașat ostilitățile. În cel mai pesimist scenariu, PSD nu are azi sub 38-40, ceea ce reprezintă un scor bun având în vedere gafele din ultimele 8 luni (inclusiv protestele din ianuarie încoace).
PNL are 25 la sută, cu 6 puncte peste rezultatul de la alegeri. Scorul e unul logic, PNL revine la zestrea de dinaintea campaniei din 2016. Alegerea lui Ludovic Orban în fruntea PNL nu a schimbat totuși mare lucru la liberali, dar trebuie ținut cont că a fost și perioada concediilor, iar Orban a fost înscăunat la șefia partidului la începutul verii. Abia la începutul anului viitor, PNL va putea trage linia.
ALDE 7 la sută. Scorul este peste cel de la parlamentare. Atunci, partidul lui Tăriceanu a avut emoții cu intrarea în Parlament.
USR ar fi trebut să crească față de decembrie 2016, însă disputele interne au sădit neîncredere în rândul electoratului. Dacă USR își clarifică situația și reușește să aibă reacții solide pe temele momentului, partidul poate atinge pragul de 10 la sută.
PMP coboară la patru la sută. Traian Băsescu nu mai reprezintă locomotiva, e nevoie de o poziționare clară pe scena politică. Dacă PMP nu schimbă ceva, cu greu va sări din nou de 5 la sută.
Cum interpretează sociologul Barbu Mateescu sondajul Avangarde
Ultimul sondaj Avangarde, realizat in perioada 11-23 august, practic zice:
În genere dezinteres față de partide, lucru normal pentru cea mai mare parte a cetățenilor, nici măcar la anul (!) nu avem alegeri.
PSD 2,8 milioane voturi. Pierdere 400 de mii față de parlamentare. Mult! (peste 10% din electorat)
PNL 1,56 milioane. Uşor peste parlamentare (1,4 milioane). Mult sub locale (2,5 milioane la CJ). Încă nu s-a reparat brandul. De monitorizat pt la iarnă, când se va putea măsura impactul echipei Orban.
ALDE 440 mii. Stabil.
USR 375 mii. Minus 250 de mii persoane. Au! Uniunea s-a concentrat aproape exclusiv pe dezbaterile şi clarificările interne. Cu excepția momentului pancartelor de la protestele din februarie, activitate parlamentară puțin vizibilă. Metaforic spus, în 2017 Uniunea s-a întors către sine, în 2018 trebuie să se întoarcă spre electorat(e).